De Amerikaanse vliegenier Jim Keelan wordt aan boord gebracht van het reddingschip nadat hij in februari 1945 in de Noordzee is terechtgekomen.
Volledig scherm
PREMIUM
De Amerikaanse vliegenier Jim Keelan wordt aan boord gebracht van het reddingschip nadat hij in februari 1945 in de Noordzee is terechtgekomen. © Uit boek Luchtoorlog

Amerikaanse vlieger overleefde drie crashes

SLUIS - De 94-jarige Frances Keelan had haar koffers al klaar staan om van Chicago naar Nederland te reizen. Ze is de weduwe van een Amerikaanse  vlieger uit de Tweede Wereldoorlog met een zeer opmerkelijk verhaal. Het is een van de vele persoonlijke belevenissen die beschreven staan in deel 3 van het standaardwerk Luchtoorlog boven Zeeland van Wim de Meester en Kees Stoutjesdijk.  Het boek zou komende maand worden gepresenteerd in het Belfort in Sluis. De bijeenkomst is vanwege de corona-crisis afgelast en dus blijft Frances noodgedwongen  thuis.

De Meester en Stoutjesdijk werken al jaren aan hun standaardwerk. Volgens een bewonderingswaardig strak schema stellen ze regio na regio te boek. Deel 1 ging over Noord-Beveland. Dat past nog in één boek. Deel 2 over Schouwen-Duiveland, dat eind 2018 werd uitgeven, was al verdeeld over twee boeken. Ook de  738 pagina’s van het nu verschenen deel 3 over Zeeuws-Vlaanderen zijn over twee boeken verdeeld. ,,Het is tot nu toe ons ‘zwaarste’project’”, zeggen De Meester en Stoutjesdijk. Ook in dit boek zijn de lotgevallen van honderden piloten, bemanningsleden en slachtoffers op de grond tot in detail beschreven.