Volledig scherm
Esther van de Luijster, met zoontje Benjamin, beaamt dat starterswoningen in Groede schaars zijn. Haar dochter Anne Martens, die een dochtertje heeft, kon bij haar partner intrekken in Groede: "Anders was het niet gelukt." © Camile Schelstraete

'Als onze kinderen hier later willen gaan wonen, wordt het heel moeilijk'

GROEDE - Er dreigt geen tekort aan starterswoningen, er ís al een tekort. Inwoners van West-Zeeuws-Vlaamse kustdorpen signaleren dat er te weinig betaalbare woningen zijn. “Mijn dochter wilde ook in Groede komen wonen, maar dat gaat gewoon niet.”

Volledig scherm
Emmy Teague en Claudia en Jody Voswijk uit Zuidzande hebben de huizenprijzen flink zien stijgen, sinds het afschaffen van het verbod op tweede woningen. © Camile Schelstraete

Bordjes ‘te koop’ staan er genoeg in Cadzand, Groede, Retranchement, Schoondijke of Nieuwvliet. Maar niet tegen startersprijzen. Dat is ook het geval in Zuidzande, waar Jody en Claudia Voswijk en Emmy Teague samen met hun kinderen een wandeling maken. “Ik zou niets onder de twee ton kunnen opnoemen, dat hier te koop staat”, zegt Jody. “De prijzen zijn sinds het afschaffen van het verbod op tweede woningen flink gestegen. Een klein huisje kost al vierenhalve ton.” Jody zit bij de dorpsraad van Zuidzande kent de verhalen van mensen die graag in het dorp zouden willen wonen, maar niets konden vinden. “Zelfs het vinden van een huurwoning is lastig en er verdwijnen er nog een aantal ook”, zegt zijn vrouw Claudia. “Als onze kinderen later terug hier willen gaan wonen, wordt dat heel moeilijk.”

In Groede wandelen Esther van de Luijster en haar dochter Anne Martens. Ook zij kennen de problematiek van het tekort aan starterswoningen. “De huizen worden steeds duurder. We hebben geluk dat we al een eigen huis hebben”, zegt Esther. Anne wilde ook in Groede blijven wonen en kon intrekken bij haar partner die er al een huis had. “Anders was het niet gelukt”, zegt ze. Esther beaamt dat: “Mijn andere dochter wilde ook in Groede komen wonen, maar dat gaat gewoon niet. De jeugd wil wel terugkomen, maar het is moeilijk. Soms lukt het via via, als je hoort dat er iemand gaat verhuizen.” Er is een oplossing voorhanden, denken Esther en Anne. “Het afschaffen van het tweede woningenverbod terugdraaien.”

Woningmarkt moet veranderen, maar hoe dan?

SLUIS - Nieuwbouw in iedere kern, het afschaffen van het verbod op tweede woningen zodat huizen weer betaalbaar worden of maatwerk per dorp? De nieuwe coalitie in de gemeente Sluis krijgt na de gemeenteraadsverkiezingen meteen een pittige opdracht. Er moet ‘ iets’ gebeuren aan de West-Zeeuws-Vlaamse woningmarkt. Maar wat dan?

Er dreigt een tekort aan starterswoningen in de gemeente Sluis, concludeert onderzoeksbureau Companen. Het bureau deed in opdracht van de Sluise gemeenteraad onderzoek naar de situatie rond starterswoningen, die dat wil gebruiken bij het opstellen van nieuw beleid. Er zijn volgens het onderzoek 183 startershuizen nodig voor mensen uit de gemeente Sluis zelf. Ruim de helft van hen wil huren. De andere helft die een huis wil kopen, ondervindt moeilijkheden. In de praktijk is er jaarlijks één persoon of stel in de kustdorpen op zoek naar een starterswoning in de eigen kern, concluderen de onderzoekers.

Het rapport riep woensdagavond allerlei vragen op tijdens een commissievergadering van de Sluise gemeenteraad, want is alles wel meetbaar? Hoeveel mensen hadden zich wíllen vestigen in de gemeente Sluis maar konden het niet, vroegen D66 en PvdA zich af. En hoe onderbouw je anderzijds dat er een behoefte bestaat die groter is dan één? Je kunt, kortom, niet in iemands hoofd kijken. Want, merkten enkele fracties op, waarom lukte een nieuwbouwproject in Retranchement enkele jaren terug niet? Ook het afschaffen van het verbod op tweede woningen, dat een jaar paar geleden is ingevoerd, is een splijtzwam. “Véél werk voor de nieuwe coalitie”, verzuchtte commissievoorzitter Sjaak Quaak.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement