Volledig scherm
© Thinkstock

Als elfjarige zag Terneuzenaar Karel van Rijn (88) zijn Joodse vrienden weggevoerd worden: boek over oorlogsherinneringen

TERNEUZEN - Elf was hij nog maar, toen hij zijn Joodse vrienden weggevoerd zag worden. Een paar jaar later werd Terneuzenaar Karel van Rijn (88) naar het oosten van het land gesmokkeld.  Hij schreef een boek over zijn oorlogsherinneringen.

Onder de noemer Karels oorlogsherinneringen is het boek uitgegeven bij Novum Publishing. Van Rijn is oud-leraar Engels op het Petrus Hondius Lyceum (nu Lodewijk College) en kwam oorspronkelijk uit Den Haag. De Tweede Wereldoorlog had een traumatische impact op hem. Hij beschrijft hoe de Duitsers zijn woonplaats binnenvielen toen hij elf was en hoorde zijn vader een gesprek voeren, waarin werd verteld wat er met de weggevoerde Joden gebeurde. 

De oorlog duurde lang en het eten in de stad werd schaars. Op zijn dertiende smokkelden zijn ouders hem daarom naar Holten in de provincie Overijssel. Hij kwam terecht bij de familie Dikkers, waar hij meehielp in de bakkerij. Uiteindelijk werden ze daar bevrijd door de Canadezen. Het boek is te koop bij boekhandel Van de Sande in Terneuzen en kost 11,75 euro.