Volledig scherm
© Thinkstock

Allergie voor windturbines plaagt dorpsraad Hoek

HOEK - Niemand weersprak dinsdagavond tijdens de dorpsraad Hoek dat er werk moet worden gemaakt van meer duurzame energie, maar of dat moet in de vorm van meer windenergie?

Fon ten Thij was op bezoek bij de dorpsraad. Hij is verkenner voor een consortium van windenergie-coöperatie Zeeuwind en de bedrijven Delta en Eneco. Zijn opdracht is te onderzoeken of er in de Kanaalzone draagvlak bestaat voor meer duurzame energie. In november komt hij met de resultaten van de verkenning.

Wil Nederland iets tegen de opwarming van de aarde doen, dan moet het gebruik van fossiele grondstoffen worden teruggedrongen, is de boodschap.

Zon- en windenergie zijn de bekendste alternatieven. De discussie in de dorpsraad spitste zich toe op windenergie. De plaatsing van 22 turbines in de Koegorspolder (2008) bleek wonden te hebben geslagen. Verschillende dorpraadsleden spraken van 'een allergie voor windenergie'.

Ten Thij toonde daar begrip voor. Het is mogelijk, stelde hij, slimmer om te gaan met de plaatsing van turbines, door bijvoorbeeld meer rekening te houden met hun slagschaduw. Dat meer duurzame energie nodig is, kreeg steun in de dorpsraad. Windenergie bleef omstreden.