Volledig scherm
Schrijfster Marjon Sarneel. © Ronald den Dekker

Alle mensen zijn eigenlijk 'meisje'

TERNEUZEN - Marjon Sarneel uit Terneuzen maakte met illustratrice Judith Zijtregtop een prentenboek voor volwassenen. De uitgeverij had het er moeilijk mee. Om het boek Meisje in een hokje te plaatsen. Omdat het simpelweg niet in een hokje pást.

"Het is geen roman of een verhaal, geen mythe, geen sprookje of een column", zegt de Terneuzense schrijfster Marjon Sarneel. "Ik kwam op de naam vertelsels, want dat zijn het." Vertelsels over het dagelijks leven van een meisje, die je kunt herlezen en waar je iedere keer weer iets anders uit kunt halen. Door de illustraties van Judith Zijtregtop is het een prentenboek voor volwassenen geworden.

Het boek, met vijftien vertelsels en schilderingen, is voor Sarneel zelf ook iets heel anders. Ze runt een online schrijfschool, is bekend van debuutroman Maidentrip en had nooit het vooropgezette plan om dit boek te maken. "Maar Meisje ontstond gewoon", vertelt ze. "Ik start elke dag met een warming-up, om de schrijfspieren los te maken. Freewriting, heet dat. Eerst komt er gewoon ruis. Dan schrijf ik ook op dat de container aan de straat moet. Maar daarna kom ik in een soort flow, ik kom bij dingen die ik onbewust heb opgeslagen."

Marjon stuurde tweeënhalf jaar geleden voor het eerst zo'n vertelsel naar mensen die haar blog op marjonsarneel.nl volgen. Ze kreeg positieve reacties en besloot maandelijks een vertelsel online te publiceren, mét illustraties. Tijdens research voor een nieuwe roman, kwam ze in Breda in contact met achternicht Judith, die illustratrice bleek te zijn.

Judith leest een verhaal, legt het weg en begint te schetsen. Dat resulteert in een illustratie die de tekst versterkt. Toen in één van de vertelsels steeds vaker een meisje opdook, kwam het idee voor een boek, dat grotendeels door crowdfunding tot stand kwam.

"Het is een boek om aan iemand cadeau te doen", vindt de schrijfster. Het meisje maakt namelijk dingen mee die voor mensen herkenbaar zijn. Zo krijgt ze in Het Blauwe Rokje een vriendin op bezoek. Ze trekt haar mooiste rokje aan maar dan blijkt de vriendin een nog mooier exemplaar te dragen. Het meisje wordt er stiller en minder vrolijk van.

"Ze doet het zichzelf aan, door zich te vergelijken met iemand anders. Ik denk dat iedereen dat wel herkent, dat je jezelf niet meer leuk vindt. Je laat je iets afpakken." Bij alle verhalen zit er die dubbele laag in. "Onbewust, eigenlijk. Als ik iets later teruglees, zie ik soms pas wat ik er mee bedoelde."

Meisje is uitgegeven door Ambilicious. Het boek is voor 14,95 euro in boekhandels en ook op onder meer bol.com te koop.