Advocaat wapenhandelaar: ‘misplaatst machtsvertoon’

videoKOEWACHT- De politie heeft dinsdag in Koewacht de complete voorraad wapens en munitie van een wapenhandelaar in bewaring genomen. Het gaat onder meer om zevenhonderd jachtgeweren en vierduizend kilo munitie. 

Bij de wapenhandel waren administratieve ‘onregelmatigheden’ geconstateerd. Dit leidde dinsdag tot intrekking van ‘het verlof’ om in wapens te mogen handelen. Gevolg hiervan was dat de wapens en munitie per direct moesten worden afgevoerd.  

De advocaat van de wapenhandelaar, Roy Jacobs, spreekt van ‘een misplaatste manier van machtsvertoon’ door de politie. Hij overweegt sterk een klacht in te dienen tegen de politie. De advocaat heeft aangekondigd via een kort geding het innemen van de wapens aan te willen vechten. Het gaat immers om de broodwinning van zijn cliënt.

Volgens de politie  vloeide de actie voort uit een bestuurlijke procedure. De wapenhandelaar is geen verdachte in een strafzaak, benadrukt de politie. 

Enige tijd geleden werden bij de aanvraag voor een vergunning door schietvereniging De Schutterij  in Clinge ‘onregelmatigheden’ in de registratie geconstateerd, aldus Robert de Bok van het team korpschefstaken van de politie. Nader onderzoek leidde naar de wapenhandel in Koewacht. Nadat de wapenhandelaar met de bevindingen van het onderzoek werd geconfronteerd, kreeg hij zes weken de tijd om te reageren. Kennelijk was zijn antwoord niet naar tevredenheid van de autoriteiten.  Omdat hij, zoals het officieel heet, sinds dinsdag geen ‘verlof’ meer heeft om als wapenhandelaar op te treden, mogen er geen wapens en munitie meer in zijn zaak zijn. De politie had van 11.00 tot 15.15 uur nodig om alle spullen af te voeren.

Volledig scherm
© Theo Giele

De schietvereniging heeft hangende het onderzoek besloten om de activiteiten op de schietbaan voorlopig te staken, aldus een bestuurslid. De Schutterij wil lopende het onderzoek verder geen mededelingen doen. Binnenkort heeft de schietvereniging  een gesprek met de politie over de zaak.   

De wapenhandel in Koewacht levert wapens aan jagers en schietverenigingen in heel Zeeland, maar heeft ook klanten over de grens in België en Frankrijk.  Of de wapenhandelaar zijn spullen weer terugkrijgt, hangt af van het verdere verloop van het onderzoek. De politie noemt het een trieste zaak dat de wapenhandelaar zijn werk moet staken, maar de eisen die aan mensen in deze branche worden gesteld zijn hoog en er wordt streng gehandhaafd op naleving van de regels. De wapenhandelaar wilde zelf geen toelichting geven op het afvoeren van zijn spullen. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement