Volledig scherm
Windmolens © Thinkstock

Actiecomité ziet niets in 'landschapsvernietigende' windmolens bij Baalhoek

BAALHOEK - ,,Niemand zit te wachten op drie landschapsvernietigende torens", zegt Rob van Willigenburg van het Actiecomité Scheldedijk. De club wil de windturbines die tussen Baalhoek en Kruisdorp moeten komen, tegenhouden.

Green Trust wil aan de Zeedijk eind juli 2021 'Energierijk Hulst' neerzetten. Dat bestaat uit drie windturbines en een zonnepark. De provincie Zeeland is positief,  omdat omwonenden ervan kunnen profiteren. Zij kunnen zich inschrijven en groene energie opwekken.

Fietspad

De gemeente Hulst voelt er echter weinig voor, omdat windmolens niet in de omgeving zouden passen. Het is ook het schrikbeeld van Actiecomité Scheldedijk.  ,,Er zijn genoeg manieren om groene stroom op te wekken", vindt Rob van Willigenburg uit Baalhoek. ,,Waarom dan drie landschapsvernietigende torens bouwen, waar niemand op zit te wachten?"

De locatie waar de molens moeten komen, bevreemdt de actiegroep. Vlakbij lag ooit een fietspad. Van Willigenburg: ,,Dat moest verdwijnen omdat het niet goed was voor de vogels. En nu zouden daar drie vogelhakselaars komen?" Het steekt hem bovendien dat het plan 'uit de lucht is komen vallen'. ,,Het wordt gepresenteerd als een burgerinitiatief, maar niemand wist ervan." 

Quote

En nu zouden daar drie vogelhak­selaars komen?

Rob van Willigenburg, Actiecomité Scheldedijk

'Beter plan'

Mede-initiatiefnemer van Energierijk Hulst, Gwen ter Horst, zegt 'blij' met het protest te zijn. ,,Omdat ik oprecht denk dat je daar een beter plan van krijgt. Kom maar op met de kritiek. Zo kom je in gesprek en krijg je een plan dat door iedereen gedragen wordt." 

Volgens Ter Horst komt een plan altijd uit de lucht vallen. ,,Het was anders geweest als we al een vergunningsaanvraag hadden gedaan. Ik heb ook iedereen persoonlijk een brief gestuurd, dus dat de mensen van niets wisten, is niet waar." Voor de nog op te richten klankbordgroep hebben zo'n vijftien personen zich aangemeld. ,,En dat zijn niet alleen voorstanders." 

Maar toch, het verzet groeit. Niet alleen de gemeente is tegen, ook omwonenden verenigen zich. Ter Horst: ,,Dat wil niet zeggen dat we geen vergunningsaanvraag kunnen doen. Als de turbines er eenmaal staan, zal het meevallen." Met de kritiek dat een fietspad niet mag en windmolens wel, kan ze weinig. ,,De turbines komen binnendijks, het fietspad was buitendijks. Als een ecoloog concludeert dat ze de ganzentrek in de weg zitten, gaat het hele plan niet door."

Het actiecomité is niet van plan dat af te wachten. Zaterdag bespreekt de club welke stappen gezet worden. Van Willigenburg: ,,En volgende week vrijdag willen we actievoeren tijdens de Statenvergadering."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement