Volledig scherm
© Thinkstock

Acht jaar cel geëist tegen gewelddadige overvallers Breskens

MIDDELBURG - Wie een gevangenisstraf van acht jaar tegen zich hoort eisen,  heeft weinig reden tot lachen. Behalve dan de 28-jarige Terneuzenaar P. M. Die verliet vandaag lachend en grappend naar zijn ‘matties’ op de publieke tribune de rechtszaal van de Middelburgse rechtbank. 

Zijn maat, de 36-jarige O. A. uit Uden, was minder vrolijk over de acht jaar cel die tegen hem was geëist. De twee mannen worden verdacht van een gewelddadige woningoverval aan de Slikkenburgweg in Breskens in de avond van 20 december 2017. Bij die overval werden ruim 6500 euro en een horloge buitgemaakt. Daarnaast werden beide mannen verdacht van poging tot doodslag op twee agenten.

Plas bloed

Op het moment dat de bewoner thuiskwam, werd hij prompt overvallen en met een vuurwapen op zijn hoofd geslagen. Badend in een plas bloed lieten de twee hem voor de voordeur liggen. Zijn vrouw hoorde een klap, deed de deur open en daarop werd ook zij met een vuurwapen geslagen, mishandeld en bedreigd. De twee minderjarige kinderen hadden zich achter een gordijn verstopt. 

De politie werd op pad gestuurd. Op het moment dat de politiewagen voor het hek stopte, kwam er vanaf de woningeen auto aanracen. De auto stoof dwars door het hek en ramde de politieauto. De agenten konden te nauwernood het vege lijf redden door uit de auto te springen. Ze trokken hun vuurwapen en losten meerdere schoten op de auto en de inzittenden. M. raakte gewond. 

De auto stopte en M. kon worden aangehouden. A. nam de benen en kon eind mei vorig jaar in zijn woning in Uden worden aangehouden. Al bij de eerste verhoren verklaarde M. over zijn aandeel in de overval en weigerde hij te vertellen wie de ‘tweede man’ was geweest. Zijn motivatie voor de overval was: ‘geen geld, Kerstmis voor de deur en ergens geld halen’.

Zwijgrecht

A. beriep zich tijdens de behandeling van de zaak op zijn zwijgrecht, hield vol onschuldig te zijn, maar weigerde verder ook maar enige uitleg te geven over bijvoorbeeld waar hij die avond dan wél was geweest. Ook het waarom van de overval en hoe ze bij de woning waren gekomen, werd niet duidelijk. 

Een afrekening werd overigens niet uitgesloten. De slachtoffers en A. kenden elkaar en in het verleden zou A. een relatie met de vrouw hebben gehad en haar 4000 euro hebben afgeperst.

Uitspraak: 20 februari.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement