Volledig scherm
© stock.xchng

Aardenburg moet toeristentrekpleister worden met nieuw museum

AARDENBURG - De gemeente Sluis koopt een pand in Aardenburg om er een nieuw archeologisch museum in te vestigen. Dat krijgt ook een koppeling met de Sint Baafskerk.

Aardenburg moet zich met een nieuw museum nog meer profileren als stad van archeologie, cultuurhistorie en cultuur, is de achterliggende gedachte van het Sluise college. De rijke geschiedenis van het stadje in combinatie met de Sint Baafs, zou Aardenburg een injectie moeten geven die vijfduizend bezoekers per jaar gaat trekken. Dat is ruim het dubbele van de bezoekersaantallen afgelopen jaren, in het huidige archeologisch museum.

Renovatie

Nadat eerdere plannen faalden, wil het college dat nu bereiken met de aankoop van het voormalige hobbyhuis Daansen, aan Marktstraat 1. Het pand ligt achter de Sint Baafs, waardoor een inhoudelijke koppeling tussen de twee trekpleisters gemakkelijk gemaakt kan worden. In het nieuwe pand moet ook een gezamenlijke opslag en toiletruimte komen. De aankoop van het pand en de noodzakelijke renovatie daarvan, wil het college betalen van de verkoop van het voormalig stadhuis, dat zo’n vier ton oplevert, en de 250.000 euro die de raad eerder ter beschikking stelde. Ook gaat er jaarlijks 50.000 euro naar het museum, besloot de raad eerder.

Om bezoekers meer te bieden dan een ‘standaard’ tentoonstelling met objecten en tekstbordjes, hebben B en W nog een bedrag van ongeveer drie ton begroot voor de herinrichting en presentatie van de collectie. “We hebben natuurlijk al de vitrines en dergelijke, maar we willen het fatsoenlijk doen”, zegt wethouder Peter Ploegaert. Het college denkt daarbij aan ‘sfeer, interactie en verrassende presentaties’ is te lezen in een gedetailleerd uitgewerkt plan. Ook onderhoud aan de beschilderde grafkelders in de Sint Baafs, die de vroeg-Vlaamse schilderkunst laten zien en volgens het college van nationale waarde zijn, is nodig.

Koop

Het college is voor de inrichting en grafkelders echter afhankelijk van subsidies van derden, wat een forse onzekere factor is in de plannen. Begin 2018 is er zekerheid over verkregen subsidies, maar het pand moet al eerder worden aangekocht. Het college wil echter niet met een aangekocht pand zonder inrichting blijven zitten. Ook is het bedrag waarmee het pand wordt aangekocht misschien nodig als cofinanciering voor subsidieaanvragen. “De aankoop van het pand wordt daarom mogelijk vertraagd, in overleg met de eigenaar”, zegt de wethouder, die er vertrouwen in heeft dat er genoeg subsidie wordt toegekend. 

Als alles gewoon volgens plan verloopt kan halverwege volgend jaar de renovatie en inrichting beginnen. Het nieuwe museum zou dan rond april 2019 de deuren openen. De plannen worden dinsdag door de raad besproken in de commissievergadering.