Volledig scherm
Reddingboot Breskens evacueert 13 zwemmers van zandplaat © KNRM Breskens

13 zwemmers opgehaald na levensgevaarlijke actie bij zandplaat Breskens

BRESKENS - Een groep van dertien zwemmers is zondagmiddag van de zandplaat voor Breskens gehaald door een reddingsboot van de KNRM. De zwemmers wilden via de plaat teruglopen en daarna het vaarwater terug overzwemmen, maar daar stak de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit een stokje voor. 

Het vaarwater in de Westerschelde overzwemmen is namelijk verboden en gezien de drukte met vaartuigen ook zeer gevaarlijk, aldus de KNRM Breskens

De opvarenden van verschillende boten voor Breskens meldden zondagmiddag rond 14.00 uur dat er personen in de problemen zouden zijn op de Plaat van Breskens. Via de Nederlandse Kustwacht werd reddingsboot de Zeemanshoop van de KNRM in Breskens op pad gestuurd. Die voer met spoed uit. 

Ter plekke gingen twee lieden van de KNRM van boord om poolshoogte te nemen op de zandplaat. Een groep van dertien zwemmers bleek eerder die middag vanaf Nummer Een vertrokken. De zwemmers wachtten op de kentering van het tij om via de plaat terug te lopen en daarna de vaargeul weer over te zwemmen. 

Via de drenkelingenklep is de hele groep aan boord van de Zeemanshoop gebracht. De zwemmers zijn hierna in de haven van Breskens aan wal gezet. De groep heeft een waarschuwing gekregen van Rijkswaterstaat. Ook zijn ze op de hoogte gesteld van de juiste procedure om een vergunning aan te vragen voor en de juiste instanties in te lichten over zo'n actie.