Volledig scherm
Paul van Goethem (55) uit Vogelwaarde vindt Zeeuws-Vlaanderen top. © Peter Nicolai

10 redenen om in Zeeuws-Vlaanderen te wonen

TERNEUZEN - De opnames zijn begonnen van de film Weg van jou, een komedie over een gedwongen verhuizing naar Zeeuws-Vlaanderen. Maar wie de pluspunten van de regio op een rijtje zet, ziet dat er genoeg redenen zijn om ook vrijwillig voor het landje apart te kiezen. We zetten er tien op een rij

1. Lekkerste eten
Zeeuws-Vlaanderen is culinair gezien een topregio. De keurmeesters van Michelin gaven dit jaar twee sterren aan de Kromme Watergang in Hoofdplaat en één aan La Trinité in Sluis, 't Vlasbloemeken in Koewacht, Spetters in Breskens en Pure C in Cadzand.

2. Grootste theater
Terneuzen heeft met zijn Scheldetheater het grootste podium van Zeeland. In de grote zaal is plaats voor 784 mensen. Sinds vorig jaar komt CCXL in Vlissingen in de buurt met 739 stoelen. Deze zaal wordt echter ook als bioscoop gebruikt en heeft geen toneeltoren.

3. Beste school
Het Reynaertcollege in Hulst is begin dit jaar door Elsevier uitgeroepen tot de beste middelbare school van Nederland. Geen toevalstreffer, want het was de vierde keer op rij dat de school als beste uit de bus kwam in het onderzoek van het weekblad.

4. Meeste ruimte
Zeeuws-Vlamingen hebben de meeste ruimte: 144 inwoners per vierkante kilometer. Schouwen-Duiveland (147) en Tholen (173) volgen daarna. Sluis is het dunbevolkst met 85 inwoners op één vierkante kilometer. Vlissingen telt 1.300 mensen per vierkante kilometer.

5. Goedkoop wonen
Starters op de woningmarkt kunnen nergens zo goed terecht als in Zeeuws-Vlaanderen. Vergeleken met de rest van Zeeland is er een groot aanbod aan woningen (ruim) onder 100.000 euro. De meeste goedkopere woningen staan in de Kanaalzone.

6. Grootste baas
Dow Terneuzen is met ongeveer 1700 medewerkers de grootste werkgever van Zeeland. Dankzij de chemische industrie ligt de bijdrage van een Zeeuws-Vlaamse werknemer aan het bruto binnenlands product ver boven het Zeeuwse én landelijke gemiddelde.

7. Meeste sporten
Met de Vliegende Vaart heeft Terneuzen de grootste concentratie van sportactiviteiten in Zeeland: zwemmen, zaalsporten, fitness, korfbal, hockey, tennis en honkbal. Terneuzen heeft als enige een skihal. Hoek is al sinds jaar en dag de Zeeuwse Koning Voetbal.

8. Nieuwe wegen
Nergens in Zeeland is de laatste jaren zoveel geïnvesteerd in wegen: Hoek-Schoondijke (118 miljoen). Sluiskiltunnel (300 miljoen) en straks de Tractaatweg (60 miljoen). Terneuzen krijgt een van de grootste zeesluizen ter wereld: kosten 920 miljoen euro.

9. Meeste geld
In augustus kwam ING met een overzicht van de vermogens van huishoudens. In Zeeuws-Vlaanderen is het doorsneevermogen 68.500 euro, elders in Zeeland 42.700 euro. Het Nederlandse gemiddelde ligt een stuk lager: 19.100 euro. Inclusief eigen woningbezit.

10. Veiligste dorp
Sint Kruis en Overslag waren vorig jaar de plaatsen in Zeeland die het minst te maken hadden met criminaliteit. In Sint Kruis was aangifte gedaan van één vernieling, in Overslag was één auto-inbraak gepleegd. Sint Kruis was ook in 2014 de veiligste kern.