Volledig scherm
Hannes Goegebeur © Familie Goegebeur

'Zo zonde, hij had nog een heel leven voor zich'

TERNEUZEN - Mbo-school Scalda in Terneuzen staat donderdag tijdens de diploma-uitreiking stil bij de vermissing van Hannes Goegebeur. De 18-jarige Terneuzenaar raakte op 1 juli vermist toen zijn zeiljacht tijdens een wedstrijd kapseisde bij Oostende.

Bij het zeilongeluk stierven twee van de zes bemanningsleden: Frans Maas en Freddy Franssens uit Breskens. Hannes Goegebeur raakte vermist en is tot op heden niet gevonden. Drie andere bemanningsleden werden gered.

Goegebeur zat in het laatste jaar van de opleiding voor 'maintenance engineer' aan het Scalda College in Terneuzen en zou donderdag afstuderen. De diploma-uitreiking gaat wel gewoon door, vertelt zijn mentor Gillis Maas. De moeder van Hannes is erbij aanwezig. 

Maas: "Het wordt wel soberder dan normaal. Er zijn bijvoorbeeld geen versieringen. En als de naam van Hannes wordt genoemd, zullen we hem samen herdenken. Er ligt ook een diploma klaar voor Hannes. Het zal alleen nooit rechtsgeldig worden zonder zijn handtekening."

Klasgenoten geschokt

Volledig scherm
Hulpverleners bij het gekapseisde zeiljacht. © RV

Zijn klasgenoten reageerden geschokt op zijn vermissing, vertelt Maas. Ze zijn de dag na het ongeluk direct per mail op de hoogte gebracht. "Tijdens een bijeenkomst vorige week op school kwamen de reacties los. Sommigen reageerden erg emotioneel, ze zaten al jaren bij hem in de klas. Ze wilden alles weten van het ongeluk: 'hoe kon het gebeuren, droeg hij een zwemvest en dat soort vragen'."

Goegebeur was een rustige jongen, vertelt Maas. "Hij hield zich op de achtergrond, maar de laatste jaren zag ik hem opbloeien, hij werd steeds opener. Zeilen was zijn grote passie in het leven, daar vertelde hij graag over. Het is zo zonde wat er is gebeurd. Hij had nog een heel leven voor zich." 

De school brengt binnenkort een boekje uit met herinneringen van klasgenoten aan Goegebeur. Maas zal het overhandigen aan zijn familieleden.

Lees ook

Enorme drukte bij afscheid omgekomen Bressiaanders
De zee was de speeltuin van Frans Maas (1937-2017)
*
Verslagenheid na dodelijk zeildrama Oostende: 'Dit komt aan als een mokerslag'
*
Vermist bemanningslid (18) van gekapseisd zeiljacht komt uit Terneuzen
Zeiljacht kapseisde door afgebroken kiel, beelden reddingsactie online
Twee Bressiaanders overleden na kapseizen jacht bij Oostende