Zo worden vandaag alle slachtoffers van de Watersnoodramp herdacht

OUWERKERK - De 1836 mensen die in 1953 tijdens de watersnoodramp het leven lieten, worden donderdagmorgen herdacht. Bij het Watersnoodmonument in Ouwerkerk werd stilgestaan bij de slachtoffers en werden onder meer kransen en 1836 witte bloemen gelegd.

Prinses Margriet was als erevoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis bij de herdenking aanwezig, die live is uitgezonden op NPO 1 (zie video bovenin).

Poll

Ik sta elk jaar stil bij de Ramp

 • Eens (72%)
 • Oneens (28%)
1351 stemmen

Burgemeester Gerard Rabelink sprak tijdens de herdenking: "65 jaar geleden waren de overlevenden overmand door verdriet, bevangen door een allesomvattende wanhoop en machteloosheid. Maar er was ook kracht en vastberadenheid en hoop. Hoop die ze de kracht gaf verder te kunnen, elkaar te helpen en samen Schouwen weer op te bouwen en te hopen op een betere toekomst. We moeten de ramp blijven herdenken, om bovenal de slachtoffers en nabestaanden te eren."

Volledig scherm
De Nationale Herdenking van de Watersnoodramp bij het Het National Monument Watersnood 1953. © ANP

Aansluitend las Ezra Schouls een gedicht voor over de ramp. De 11-jarige leerling van de Jan Wouter van den Doelschool in Zierikzee won de gedichtenwedstrijd die was uitgeschreven in aanloop naar de herdenking. Vervolgens was er een voordracht door een ooggetuige 65 jaar geleden, die vrijwel zijn gehele familie verloor.

De plechtigheid eindigde rond 11.45 uur met kransleggingen en de voltooiing van het project 1836 bloemen (één voor ieder slachtoffer) door kinderen en vrijwilligers van het museum. Na de herdenkingsceremonie vindt er een symposium plaats waar hulpverleners die de ramp hebben meegemaakt hun verhaal doen. 

Volledig scherm
Prinses Margriet, burgemeester Gerard Rabelink van Schouwen-Duiveland (links) en Han Polman, Commissaris van de Koning (rechts) © ANP
Volledig scherm
kranslegging © ANP

Verder vinden in de volgende plaatsen herdenkingen plaats

Schouwen-Duiveland
- Sirjansland
- Ouwerkerk (nationale herdenking)
- Dreischor
- Oosterland
- Ouwerkerk-dorp 
- Nieuwerkerk
- Serooskerke

Bevelanden
- Kats
- Kortgene
- Kruiningen
- Wolphaartsdijk
- Oostdijk 

De eerste herdenking begon om 09.00 uur in Sirjansland. De nabestaanden van negen slachtoffers legden bloemen bij de stenen van de overledenen. Gerard Oele en Andre de Jong van de dorpsraad Sirjansland legden kransen voorafgaand door een minuut stilte. Oele las vervolgens alle namen van de overledenen voor. 

65 jaar geleden   

Volledig scherm
Ondergelopen huizen in de omgeving van Yerseke na de watersnood. © ANP

Het is dit jaar 65 jaar geleden dat de ramp zich voltrok in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. Door een combinatie van hevige storm en springtij, braken de dijken in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 door en kwamen hele dorpen onder water te staan. Naast mensen zijn ook tienduizenden dieren verdronken en verloren zo'n 100.000 mensen hun huis en bezittingen.

Het Rode Kruis ving tijdens de ramp slachtoffers op, verzorgde eten en drinken, verstrekte kleding, bedden, dekens, handdoeken en medicijnen en richtte noodhospitalen in.

De storm, het water en de slachtoffers

- Een zware noordwesterstorm, springtij en een stormvloed. Tegen deze combinatie zijn de dijken in het zuidwesten van het land niet bestand. In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari gaat het mis. Tussen vier en zes uur breken overal dijken door.

- Een gebied van ongeveer 150.000 hectare in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant loopt onder water. Destijds woonden er circa 600.000 mensen.

- In totaal komen 1836 mensen om het leven, van wie 865 in Zeeland, 677 in Zuid-Holland, 247 in Noord-Brabant en 7 in Noord-Holland. Later sterven nog eens veertig mensen aan de gevolgen.

- Ook veel dieren laten het leven. Er komen 20.000 koeien, 2000 paarden, 12.000 varkens, 3000 schapen en geiten en tienduizenden kippen, ganzen, konijnen, honden en katten om.

- 100.000 mensen verliezen huis en haard. De evacués worden opgevangen in onder meer Bergen op Zoom, Dordrecht en Rotterdam.

- Van de duizend kilometer dijk in de getroffen provincies raakt 800 kilometer beschadigd.

- Het zuiden van Duiveland en Overflakkee worden het zwaarst getroffen. In die gebieden valt ruim 40 procent van het totale aantal slachtoffers. In Oude-Tonge komen 305 mensen om, in Nieuwe-Tonge 85, in Nieuwerkerk 288 en in Ouwerkerk 91.

- De storm van februari 1953 eist ook levens in andere landen. In Engeland zijn meer dan 300 slachtoffers te betreuren, in België 25. Op zee sterven 220 mensen waaronder 133 opvarenden van de Engelse veerboot Princess Victoria.

- In Ouwerkerk op Schouwen-Duiveland is het Watersnoodmuseum en - monument te vinden. Het museum is gevestigd in de vier caissons die werden gebruikt voor de sluiting van de dijk. Op 6 november 2003, vijftig jaar na de sluiting, zijn de caissons tot Nationaal Monument Watersnood 1953 verklaard.

Lees ook

Unieke kleurenfoto's van de Watersnood 1953

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Zeeuws kampioenschap Ringlopen is school voor de toekomst’
  PREMIUM
  video

  Zeeuws kampioen­schap Ringlopen is school voor de toekomst’

  GRIJPSKERKE - Jasper Brasser hoopt volgend jaar mee te doen aan de wedstrijden van de Zeeuwse Ringrijders Vereniging. De twaalfjarige inwoner van Serooskerke maakt daar misschien wel direct een kans om tussen de betere rijders te eindigen. Want tijdens het Zeeuws kampioenschap Ringlopen liet hij maandag zien dat hij een vaste hand heeft en goed kan steken. ,,Ik heb zes ringen uit acht beurten”, zegt hij als de wedstrijd ruim anderhalf uur bezig is.