Volledig scherm
Op het eiland worden een restaurant gebouwd en een hotel met 44 kamers.

ZMF en GroenLinks tegen recreatie-eiland Veersedam

MIDDELBURG - De Zeeuwse Milieu Federatie en GroenLinks zijn tegen de aanleg van een recreatiepark aan te leggen op een opgespoten schiereiland in het Veerse Meer aan de Veerse Gatdam. Op het eiland worden een restaurant gebouwd en een hotel met 44 kamers.

Daarnaast zijn er 20 vrijstaande woningen gepland en 48 appartementen plus nog eens 20 penthouses.

Op de sociale media wordt veel en negatief gereageerd op het plan voor een schiereiland met recreatieverblijven in het Veerse Meer. 'Er is maar een plaats voor al die plannen: in de papierversnipperaar' schrijft iemand.

Aantasting

De door het plan 'verraste' Statenfractie van GroenLinks heeft vragen aan het dagelijks provinciebestuur en hoopt dat het 'naar het rijk der fabelen wordt verwezen'. De Zeeuwse Milieu Federatie wijst het plan af: "Het is een aantasting van de openheid van het gebied en van de unieke beelden van het Veerse Meer en van het historische zicht op de stad Veere. Ook is het plan waarschijnlijk schadelijk voor de onderwaternatuur en voor een aantal foeragerende vogelsoorten."

Signaal

B en W van Noord-Beveland staan achter het project. Als de gemeenteraad van Noord-Beveland volgende week donderdag instemt met het principebesluit om het plan verder te ontwikkelen is het plan voor het schiereiland nog zeker niet definitief. Er komen nog een paar momenten waarop de gemeenteraad aan het woord is. Toch is het besluit van cruciaal. Want als de raad op dat moment instemt wordt aan Zeeuwse Lagune een heel duidelijk signaal afgegeven: Wij stemmen in met deze ontwikkeling op die plek.

De provincie neemt nog geen standpunt in. "Pas als de plannen in een zodanige fase komen kunnen wij toetsen aan de op dat moment geldende wet- en regelgeving."

Volledig scherm
Het Veerse Meer, gezien vanaf de Veerse Gatdam. Inzet: een kaartje waarop te zien is waar het schiereiland moet komen. © Google Maps