De ZLM Tour gaat morgen door de Westerscheldetunnel. Daar gaat wel eens vaker een wielerkoers doorheen, zoals hier de BeNe Ladies Tour, twee jaar geleden.
Volledig scherm
De ZLM Tour gaat morgen door de Westerscheldetunnel. Daar gaat wel eens vaker een wielerkoers doorheen, zoals hier de BeNe Ladies Tour, twee jaar geleden. © Camile Schelstraete

ZLM Tour vandaag opnieuw door Zeeland: aankomst in Heinkenszand, tunnel uur dicht

YERSEKE - Wielerwedstrijd ZLM Tour trekt vandaag opnieuw door Zeeland. Na de proloog gisteravond in Yerseke trekt het peloton vandaag door Zeeuws-Vlaanderen en de zak van Zuid-Beveland. Finish is rond 16.00 uur in Heinkenszand. 

Met de Nederlander Jos van Emden in de leiderstrui begint de eerste etappe vandaag om 11.15 uur in Bredene, in Vlaanderen. Vanaf daar rijden de renners via Brugge naar Zeeuws-Vlaanderen. Daar trekken ze rond 12.15 uur bij Sluis de grens over. 

Route

De route gaat daarna via Waterlandkerkje, IJzendijke en Philippine naar de sluizen bij Terneuzen, waar de renners rond 13.30 uur de Westerscheldetunnel in rijden. Aan de andere kant daarvan doen de deelnemers eerst een ronde door de Zak van Zuid-Beveland, via Borssele, Hoedekenskerke, 's-Gravenpolder (14.30 uur), 's-Heer Abtskerke en Nisse, om rond 14.40 voor de eerste keer de finish in Heinkenszand te passeren. Vanaf daar worden nog drie kleinere ronden van 19 kilometer gereden, via 's-Heerenhoek en Nisse. Over die ronden doen de renners een klein half uur. De finish bij het gemeentehuis in Heinkenszand, aan de Stenevate, wordt rond 16.00 uur verwacht. Al die tijden zijn wel onder voorbehoud: het hangt er uiteraard vanaf hoe hard de renners rijden. De loop van het parcours en de doorkomsttijden zijn hier te zien.

In Heinkenszand is meer te doen dan alleen de wedstrijd. Alleen al het bekijken van de wielerbussen, die staan opgesteld op het Kamilleplein bij de finish, is een belevenis. Verder organiseren lokale ondernemers activiteiten, en de wedstrijd is te volgen op een groot scherm. Parkeren kan op bedrijventerrein Noordzak, meldt de gemeente Borsele.

De route van de eerste etappe van vandaag. Bij Heinkenszand wordt de kleine ronde drie keer gereden.
Volledig scherm
De route van de eerste etappe van vandaag. Bij Heinkenszand wordt de kleine ronde drie keer gereden. © zlmtour.nl

Tunnel dicht

Voor wielerliefhebbers is het prachtig dat de ZLM Tour door Zeeland trekt. De keerzijde is dat automobilisten er last van kunnen hebben. Verkeer in Zeeuws-Vlaanderen en rond Heinkenszand moet rekening houden met vertragingen en omleidingen. Met name het sluiten van de oostbuis van Westerscheldetunnel levert ongetwijfeld een flinke file op. De weg richting Zuid-Beveland gaat naar verwachting tegen 13.30 uur voor een klein uur dicht. 

In Heinkenszand is de Stenevate de hele dag dicht, al vanaf 8.00 uur. Supermarkt Jumbo is wel tot 14.00 uur nog met de auto te bereiken, maar daarna tot 17.00 uur ook niet meer. Overal op het parcours worden verkeersregelaars ingezet.

Vijf dagen

De ZLM Tour duurt vijf dagen: na Zeeland trekt de karavaan verder naar Noord-Brabant en Limburg. Aan de start staan zeventien ploegen, waaronder Jumbo-Visma, Roompot-Charles, Lotto-Soudal en Sunweb. Die zijn er niet allemaal met hun sterkste teams, maar met sprinters Dylan Groenwegen (Jumbo-Visma), Caleb Ewan (Lotto-Soudal) en Cees Bol (Sunweb) staan er wel wereldtoppers aan het vertrek.

Er doen vier Zeeuwse renners mee: Brian van Goethem (Lotto-Soudal), Marco Minnaard (Wanty-Gobert), Thijs de Lange (Metec-TKH) en Wesley Mol (Differdange-Geba). Van Goethem was gisteren de beste Zeeuw in de proloog: hij werd 17e.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Genezen ic-patiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’
    PREMIUM

    Genezen ic-pa­tiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’

    MIDDELBURG - De kwetsbaarheid van de mens, is een thema dat de Middelburgse kunstschilder Jos Pielage (1951) tot uitdrukking brengt in zijn werk. ,,Hoe fragiel het menselijk leven is en hoe geluk of pech afhangt van factoren die buiten ons liggen, maar vaak alles bepalen”, meldt hij op zijn website. Hij ondervond die kwetsbaarheid letterlijk aan den lijve, toen hij besmet raakte met het coronavirus. Hij belandde op de intensive careafdeling van ziekenhuis Adrz in Goes. Donderdag rond het middaguur mocht hij als eerste genezen IC-patiënt naar huis.