Volledig scherm
© Thinkstock

Zilte teelt groenten op grote schaal mogelijk

COLIJNSPLAAT - Sommige soorten aardappels, wortels, rode uien, witte kool en broccoli kunnen prima groeien op zoute landbouwgrond. Voorwaarde is dat ze niet met zilt water van bovenaf worden besproeid, maar dat het water via slangen rechtstreeks op de wortels wordt gedruppeld.

De teeltmethode is op Texel met succes getest. Dat gebeurde in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Het ministerie ziet de methode als een belangrijke oplossing voor de verzilting van de landbouw en het dreigende voedseltekort wereldwijd, meldt De Telegraaf woensdag.

De zilte landbouw wordt de komende tijd onder meer in Zeeland 'uitgerold'. Ook wordt er een kenniscentrum opgericht om de methode mondiaal te verspreiden. Staatssecretaris Van Dam maakt de plannen later woensdag officieel bekend.

Nieuwe kansen

,,Dit biedt zeker weer nieuwe kansen", zegt provinciaal secretaris Ko de Regt van landbouworganisatie ZLTO. ,,Het is goed om dit onderwerp te verkennen en het geeft voeding aan de innovatie binnen de landbouw." 

In hoeverre het ook in de praktijk toepasbaar is, zal moeten blijken. Dat zal ook per ondernemer verschillen, zegt De Regt. ,,De vraag is: waar zit je precies met je bedrijf en past het ook in de bedrijfsvoering?" Zowel in Oost-Zeeuws-Vlaanderen als langs het Veerse Meer experimenteren landbouwers al langere tijd met het telen van zilte groenten.