Zijden kleding en gouden dorpels: het volk van Saeftinghe was rijk, maar slecht

VIDEOEMMADORP - Noorwegen heeft de mooiste fjorden, Oostenrijk heeft de prachtigste gebergten en Engeland heeft de indrukwekkendste kustlijn. Maar Zeeland heeft met het Verdronken Land van Saeftinghe het grootste brakwatergebied van Europa. En dat kun je al ploeterend door de modder ontdekken.

,,De mensen die hier vroeger woonden in de dorpen Sint Laureins, Namen, Saeftinghe en Casuwele, droegen zijden kleding. Hun paarden waren beslagen met zilveren hoefijzers en de dorpels voor hun huis waren van goud. Zó rijk waren ze door de turfwinning. Maar het was een slecht volk. Arme mensen werden met stokken het dorp uitgeslagen”, vertelt Eddy Vermandel, gids bij Stichting Het Zeeuwse Landschap, onheilspellend. Terwijl ik in kleermakerszit op een droog stuk gras zit en geniet van een welverdiende pauze, hang ik aan zijn lippen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Voor de laatste keer kijken bij de befaamde discotheek ‘de Hooizolder’
    PREMIUM
    VIDEO

    Voor de laatste keer kijken bij de befaamde discotheek ‘de Hooizolder’

    WESTKAPELLE - Op veertienjarige leeftijd danste Jozien Boot (61) op muziek van The Hollies, Bee Gees en Rolling Stones in De Hooizolder. Ze heeft goede herinneringen aan die tijd. Donderdagochtend kwam ze nog even kijken naar de plek waar ze samen met vrienden en vriendinnen uit Westkapelle zo’n leuke tijd had. ,,Feitelijk was ik toen te jong want je mocht pas als zestienjarige naar deze disco”, herinnert zich nog goed. Maar binnen komen was geen punt. ,,Dat lukte wel.” Ze wijst naar een hoek van de disco waar ze samen met haar vrienden altijd was te vinden. ,,Ik was nieuwsgierig wat hier gebeurde. Ik woonde hier vlakbij en wilde hier ook dansen.”