Volledig scherm
Moeder Anja van Cadsand wil geld bijeenbrengen om voor haar zoon Bjorn een Innowalk aan te schaffen. © Camile Schelstraete

Zelf geld inzamelen als argumenten niet helpen

Anja van Cadsand uit Zaamslag slaakt noodkreet op Facebook omdat zorgverzekeraar apparaat voor gehandicapte zoon niet vergoedt

Zaamslag

Moeder van vier kinderen, waarvan een meervoudig gehandicapt, als verpleegkundige infectieziektebestrijding werkzaam bij de GGD en daarnaast een fruitteeltbedrijf "Och, je blijft er mee van de straat hè?" Ondanks alles vond ze nog de tijd om een papieren strijd te voeren met de zorgverzekeraar. Ze moet wel.

Haar zoon Bjorn (11) is zowel lichamelijk als verstandelijk gehandicapt. Hij is zwaar spastisch en zal zijn leven lang van een rolstoel afhankelijk zijn.

Vorig jaar kwam er in huize Van Cadsand op proef de Innowalk. Het apparaat recht Bjorns houding en zet hem in beweging door een soort staande fietshouding. Na vijf weken uitproberen concludeerden zowel de fysiotherapeut als de ergotherapeut dat Bjorn meetbaar baat had bij de machine. "Al na een dag of vier, vijf merkte ik dat Bjorn veel meer ontspannen was. Alerter en vrolijker ook. Van beweging voelt iedereen zich beter", zegt Anja.

Echter, de zorgverzekeraar wilde het 15.000 euro kostende apparaat niet vergoeden. De werkzaamheid van de Innowalk is nog niet wetenschappelijk aangetoond en het is niet aan te tonen dat Bjorn er door beter wordt.

Verbetering zit er voor Bjorn ook niet in. Het enige dat Anja van Cadsand kan, is verslechtering voorkomen door hem zijn lichaam door oefening ontspanning te geven. "Zelfs de mevrouw van de zorgverzekering die is komen kijken, zei dat dit apparaat eigenlijk ideaal was. Maar ja, nog niet wetenschappelijk aangetoond."

Moeder Van Cadsand besloot het hogerop te zoeken en legde het voor aan de klachtencommissie. "Ik heb mooie brief geschreven met heel veel argumenten. Ik dacht echt, wie dit leest, kan geen nee zeggen."

Dat bleek toch te kunnen. Een gang naar de ombudsman, rechtsbijstand, het mocht allemaal niet te baten. Anderhalve week geleden was haar allerlaatste offensief ook niet gelukt. Afgelopen donderdag besloot ze haar verhaal op internet te doen en een donatiepagina te starten. "Bjorn is pas ernstig ziek geweest en toen merkte ik ook hoeveel steun we van familie en vrienden kregen."

Ook nu regent het reacties op de facebookpagina Laat Bjorn Bewegen. Daar en op Dream or Donate probeert ze nu het geld bijeen te krijgen voor de Innowalk.

www.dreamordonate.nl/8091-laat-bjorn-bewegen-innowalk