Volledig scherm
PREMIUM
Vrijdagavond 13 december is een man van zijn zeilboot gevallen ter hoogte van Brouwershaven. Hij werd gered door de KNRM. © AS Media

Zeiler dankzij smartwatch uit ijskoud Grevelingenmeer gered

BROUWERSHAVEN - Als een spookschip in de nacht dobbert een zeilboot op vrijdag de 13de stuurloos rond op het Grevelingenmeer. De eenzame zeiler uit Zierikzee is eerder die avond overboord geslagen na een klap van de giek en in het ijskoude water beland. Er is niemand op het water, niemand om alarm te slaan. Dankzij zijn smartwatch ontsnapt hij uit een levensbedreigende situatie.

 ,,Hij heeft een flinke engel op zijn schouder gehad”, zegt John Brökling van de KNRM. ,,Het had niet veel langer moeten duren”, zegt de zeiler zelf. 

Het is vrijdag de dertiende (december), rond de klok van 19.15 uur. Het Grevelingenmeer is een oase van rust, alle zeilbootjes liggen aan wal. Ook in Brouwershaven. Op één na. Een man besluit ’s avonds het water op te gaan, even het hoofd leegmaken na een lange werkdag. Bovendien, zo heeft hij op het weerbericht gehoord,  gaat het de volgende dag stormen. Uit voorzorg besluit hij zijn bootje naar Zierikzee te varen om zijn 10 meter lange zeilboot wat meer in de luwte te leggen, zo verklaart de man later die avond tegen reddingwerkers van de KNRM.

 1. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
  PREMIUM
  Reportage

  Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

  DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”
 2. Dodelijk coronavirus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’
  PREMIUM

  Dodelijk coronavi­rus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’

  OOST-SOUBURG - De boodschappen hoeven niet meer aan de voordeur te worden gehangen, de mondkapjes mogen af. De verplichte quarantaine van de familie Blok uit Oost-Souburg zit er op, het avontuur nog lang niet. Van opluchting is nog geen sprake. ,,Hoe reageren mensen als ik moet kuchen in de supermarkt? Raken ze dan in paniek?”, is een van de vragen waar Henry Blok nog mee worstelt. ,,Ik hoop niet dat mensen keihard wegrennen als ze me zien.”
 3. Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslankte optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelftal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’
  video

  Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslank­te optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelf­tal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’

  ‘s-Heerenhoek - Terwijl Sas van Gent de optocht verplaatst, durft ‘s-Heerenhoek het wél aan. Paerehat gaat het feestje niet afblazen. Van uur tot uur houden ze het weerbericht in de gaten. Als blijkt dat de wind niet gaat liggen, besluit carnavalsvereniging De Koenkelpot op het laatste moment alsnog alle grote wagens te schrappen. ,,Het voelt alsof je naar een jeugdelftal kijkt, terwijl je kaarten had voor Ajax”, zegt toeschouwer Rinus.