Vrijdagavond 13 december is een man van zijn zeilboot gevallen ter hoogte van Brouwershaven. Hij werd gered door de KNRM.
Volledig scherm
PREMIUM
Vrijdagavond 13 december is een man van zijn zeilboot gevallen ter hoogte van Brouwershaven. Hij werd gered door de KNRM. © AS Media

Zeiler dankzij smartwatch uit ijskoud Grevelingenmeer gered

BROUWERSHAVEN - Als een spookschip in de nacht dobbert een zeilboot op vrijdag de 13de stuurloos rond op het Grevelingenmeer. De eenzame zeiler uit Zierikzee is eerder die avond overboord geslagen na een klap van de giek en in het ijskoude water beland. Er is niemand op het water, niemand om alarm te slaan. Dankzij zijn smartwatch ontsnapt hij uit een levensbedreigende situatie.

 ,,Hij heeft een flinke engel op zijn schouder gehad”, zegt John Brökling van de KNRM. ,,Het had niet veel langer moeten duren”, zegt de zeiler zelf. 

Het is vrijdag de dertiende (december), rond de klok van 19.15 uur. Het Grevelingenmeer is een oase van rust, alle zeilbootjes liggen aan wal. Ook in Brouwershaven. Op één na. Een man besluit ’s avonds het water op te gaan, even het hoofd leegmaken na een lange werkdag. Bovendien, zo heeft hij op het weerbericht gehoord,  gaat het de volgende dag stormen. Uit voorzorg besluit hij zijn bootje naar Zierikzee te varen om zijn 10 meter lange zeilboot wat meer in de luwte te leggen, zo verklaart de man later die avond tegen reddingwerkers van de KNRM.