Een onderwaterarcheoloog bestudeert de constructie van het 17de-eeuwse houten scheepswrak Oostvoornsemeer (OVM) 14, waarvan de resten op bijna 30 meter diepte meer dan 3 meter boven de bodem uitsteken.
Volledig scherm
PREMIUM
Een onderwaterarcheoloog bestudeert de constructie van het 17de-eeuwse houten scheepswrak Oostvoornsemeer (OVM) 14, waarvan de resten op bijna 30 meter diepte meer dan 3 meter boven de bodem uitsteken. © gratis

Zeewrakken in de Noordzee zijn tijdscapsules: in zee wordt alles beter bewaard

De Belgische regering waardeert de scheepswrakken in de Noordzee als cultureel erfgoed dankzij een nieuwe wet. Zo krijgen die een betere bescherming. Het gaat om alle scheepswrakken die minstens honderd jaar in zee liggen. Wat betekent dat in de praktijk? Maritiem archeoloog Sven Van Haelst legt dat uit. Hij is in dienst bij het Vlaams Instituut voor de Zee in Oostende.

 1. Thijs uit Zierikzee: ‘Over veertig jaar weten we of de missie in Afghanistan zin heeft gehad’
  PREMIUM
  REPORTAGE

  Thijs uit Zierikzee: ‘Over veertig jaar weten we of de missie in Afghanis­tan zin heeft gehad’

  Thijs van Leeuwen uit Zierikzee werd tien jaar geleden uitgezonden naar Afghanistan. De PZC volgde toen vijf Zeeuwse militairen die in het kader van de Navo-missie in de provincie Uruzgan dienden. Sergeant Kjeld, tweede luitenant Thijs en chauffeur Bushmaster Marc kijken terug op de vijf maanden dat zij daar dienden. Heeft de missie zijn doel bereikt? En hoe kijkt Thijs er persoonlijk op terug?
 1. Bij mooi weer stikt het in Hoek van de Dijk van de fietsers
  Play

  Bij mooi weer stikt het in Hoek van de Dijk van de fietsers

 2. Suppen op de Veste in Middelburg erg populair
  Play

  Suppen op de Veste in Middelburg erg populair