Zeeuwse winkeliers gebukt onder diefstallen: ‘De ene leidt je af, de andere stopt zijn tas vol’

VIDEOVLISSINGEN - Na Spanje heeft Nederland de hoogste winkelcriminaliteit van van West-Europa. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek onder 24.000 winkels en analyse van winkeldiefstalcijfers. Sommige ondernemers geven hun personeel al trainingen. Hoe vangt men een dief? 

App-groepen, bewakingscamera's, metaaldetectoren. Alles helpt, maar niet genoeg. ,,Poging tot diefstal is voor ons dagelijkse kost: groepjes van een man of vijf die binnenkomen, zich direct verspreiden en proberen het personeel af te leiden of dingen weg te nemen”, verzucht Jorn Niemantsverdriet van Parfumerie Mooi in Vlissingen. 

Poll

Ik heb ook weleens iets gepikt

  • Eens (24%)
  • Oneens (76%)
1457 stemmen

Parfums zijn duur, klein en makkelijk verhandelbaar. Kat in het bakkie voor wie in geldnood zit. ,,Na een relatief rustige periode was het de afgelopen vier weken weer raak.” Hij wijst naar de tafel in zijn kantoor: papieren van het Openbaar Ministerie. ,,Wij hebben hier voornamelijk last van asielzoekers uit Middelburg. Deze hier ook", zegt hij, tikkend op een gerechtelijke uitspraak. ,,Die worden nu uitgezet.” 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement