Volledig scherm
Een aantal Zeeuwse vissers moest voor 1 juni de pulselektroden verruilen voor de ouderwetse wekkerkettingen. © Theo Giele

Zeeuwse vissers overvallen door Vlaams pulsverbod

VLISSINGEN - Het vissen met de pulskor is vanaf vandaag, woensdag, verboden in de Belgische en Franse territoriale wateren. Frankrijk heeft dit laten weten in een persbericht. Het bevoegde Vlaamse ministerie bevestigt dat het verbod vanaf heden ook voor hun 12-mijlszone geldt.

De twee landen grijpen de hiermee de eerste beste gelegenheid aan om het gebruik van elektrisch vistuig in hun zone van de Noordzee te verbieden. Frankrijk heeft Nederland hiervan officieel op de hoogte gesteld, maar van België heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) nog geen bericht ontvangen.

Voor de twaalf overgebleven Zeeuwse pulsvissers is vooral de sluiting van de wateren voor de Vlaamse kust een zware slag.  Hun voorman Cas Caljouw uit Arnemuiden voelt zich overvallen door het Vlaamse besluit. ,,We hebben hier nog niets over vernomen.” Het verbod komt op het moment dat de Zeeuwse vissers volop aan het werk zijn. ,,Toevallig hebben die jongens vandaag nog controle gehad van de Belgische marine en er is niets over gezegd.”

 In België is visserij een bevoegdheid van de Vlaamse deelregering.  Ook de Nederlandse Vissersbond was woensdagmiddag niet  van het Vlaamse verbod, zegt woordvoerder Durk van Tuinen. 

Volgens de nieuwe Europese visserijverordening is de pulsvisserij vanaf 1 juli 2021 totaal verboden. Tot die tijd mag nog een klein deel van de Nederlandse vloot (22 schepen, waarvan 1 Zeeuwse) de techniek toepassen. 37 vissers, van wie 6 Zeeuwse, moesten per 1 juni al stoppen. Voor de overige 20 schepen, waarvan 11 Zeeuwse valt het doek op 31 december dit jaar. Binnen hun eigen 12-mijlszone mogen landen op eigen houtje de pulsvisserij verbieden twintig dagen na de officiële publicatie van de nieuwe verordening. De verordening werd 25 juli  gepubliceerd.

Dat 14 augustus een belangrijke datum zou worden, was bij de Nederlandse Vissersbond natuurlijk bekend. De onheilstijding kwam niet geheel onverwachts. Maar dat het Vlaamse ministerie de Nederlandse vissers noch rechtstreeks noch  via de Nederlandse overheid in kennis heeft gesteld van het verbod wekt op zijn zachtst gezegd verbazing. ,,België weet perfect dat ze Nederland hiervan op de hoogte moet stellen. Daar is hen ook eerder op gewezen. Wij moeten wel geïnformeerd worden want wij kunnen niet op stel en sprong uit het gebied zijn”, aldus woordvoerder Van Tuinen. Volgens een woordvoerster van de Vlaamse minister Koen Van den Heuvel was de bedoeling dat het besluit later, tijdens een bezoek aan de vissershaven in Nieuwpoort, wereldkundig zou worden gemaakt. 

Over het Franse besluit werd de Nederlandse Vissersbond woensdagmiddag geïnformeerd door het ministerie van LNV. De Nederlandse Vissersbond riep daarop haar leden met klem op om niet meer in Franse wateren met de pulskor te vissen. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement