Volledig scherm
Station Krabbendijke. © Marcelle Davidse

Zeeuwse treinreizigers weer de klos, treinreis gaat nog langer duren

VLISSINGEN - Opnieuw is de Zeeuwse treinreiziger de dupe. Door de nieuwe dienstregeling, die zondag 11 december ingaat, neemt de reisduur met Amsterdam met acht à negen minuten toe. Vergeleken met zes jaar eerder is de reiziger dan bijna een half uur langer onderweg.

In 2011 duurde het nog 2 uur en 41 minuten om van Vlissingen naar Amsterdam te sporen. Vanaf 11 december is dat 22 minuten langer (3 uur en 3 minuten), blijkt uit een analyse van reizigersplatform treinreiziger.nl . Van Amsterdam naar Vlissingen wordt het verschil zelfs 26 minuten.

"Ik schrok er zelf ook van", zegt Hildebrand van Kuyeren van het platform. Op meerdere plaatsen in het land is de reistijd in de loop der jaren langer geworden, bijvoorbeeld om de dienstregeling betrouwbaarder te maken. Het gaat daarbij om hooguit enkele minuten. Een extra reistijd van 26 minuten is extreem. "Zeeland wordt onevenredig hard getroffen."

Via Haarlem
In 2011 reed er een snelle, rechtstreeks intercity tussen Vlissingen en Amsterdam. In 2012 ging die op meer plaatsen stoppen, wat leidde tot extra reistijd. Een jaar later deden ook de intercity's alle Zeeuwse stations aan, waardoor men negen minuten langer onderweg was. In 2014 werd de trein opnieuw drie minuten langzamer. Eind dit jaar komen er nog eens acht of negen minuten bij. De intercity staat langer in Roosendaal stil en rijdt voortaan via Haarlem.

Een alternatief is de 'intercity direct' tussen Rotterdam en Amsterdam, met toeslag. Die zorgt in 2017 voor een totale reistijd van 2 uur en 47 minuten (een kwartier langer dan nu). "Je moet extra betalen en overstappen, maar je bent nog steeds niet zo snel als vroeger", zegt Van Kuyeren.

De trein tussen Zeeland en Antwerpen gaat er ook aanzienlijk langer over doen. De overstap in Roosendaal wordt een kwartier extra en kan oplopen tot een half uur. De snelste treinreis tussen Vlissingen en Antwerpen neemt dan 1 uur en 53 minuten in beslag.

3 minuten overstaptijd
De verbinding met Brabant wordt wel tien minuten sneller maar alleen als er geen vertraging is. De overstaptijd in Roosendaal bedraagt slechts drie minuten. "Dat die verbinding sneller wordt, is op zich mooi meegenomen", zegt Van Kuyeren. Hij denkt echter dat de meeste Zeeuwen een snelle verbinding met de Randstad belangrijker vinden.

Gedeputeerde Harry van der Maas uitte gisteren bij BNR zijn onvrede over de nieuwe dienstregeling. Hij zei te gaan proberen deze vanaf 2018 gunstiger voor Zeeland te laten uitpakken. PvdA in Provinciale Staten had daar gisteren in schriftelijke vragen ook op aangedrongen.