Strao Renesse
Volledig scherm
Strao Renesse © Esme Soesman

Zeeuwse traditie 'Strao rieen' erkend als cultureel erfgoed op Unesco-lijst

videoRENESSE - De eeuwenoude Zeeuwse traditie 'strao rieen' (strandrijden) wordt erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Dat is maandagavond bekendgemaakt door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. 

Het wassen van de paardenvoeten in zee, waarbij de ruiter op het paard blijft zitten, is al een Schouwse traditie sinds 1643. Werkpaarden hadden de hele winter op stal gestaan en het spoelen in zeewater zou goed zijn tegen parasieten en kleine ontstekingen aan de behaarde paardenvoeten.

De benoeming tot immaterieel erfgoed zorgt ervoor dat de Zeeuwse traditie internationale erkenning krijgt. "Het is een unieke traditie in Nederland, die alleen op de kop van Schouwen plaatsvindt", zegt Margo Grevel van het straocomité in Burgh-Haamstede. "We zijn enorm blij dat het nu geregistreerd staat, puur als erkenning dat het officieel bestaat."

Het straorijden vindt in de periode februari-maart plaats in zes dorpen op het eiland Schouwen. Aanstaande zaterdag is de eerste in Renesse, 10 februari in Burgh-Haamstede, 24 februari in Noordwelle, 3 maart in Ellemeet, 10 maart in Scharendijke en 17 maart in Serooskerke. Het officiële moment van bijschrijving in de Inventaris is op 31 maart in Burgh-Haamstede.

'Strao rieen' is de tweede Zeeuwse traditie die is aangemerkt als cultureel erfgoed. Het krulbollen, dat vooral in Zeeuws-Vlaanderen wordt beoefend, is in 2012 al bijgeschreven op de lijst. 

Op de lijst Immaterieel Erfgoed Nederland staan in totaal zo'n 130 activiteiten, waaronder de Nijmeegse Vierdaagse, het Bloemencorso van Zundert, het carbidschieten en Koningsdag. Vanuit Zeeland is ook al het ringrijden aangemeld. Omdat er veel aanmeldingen komen, werkt het kenniscentrum met een wachtlijst.  

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement