Archieffoto: Poolse werknemers sorteren peren op het fruitteeltbedrijf Van Damme in Nisse.
Volledig scherm
PREMIUM
Archieffoto: Poolse werknemers sorteren peren op het fruitteeltbedrijf Van Damme in Nisse. © Mechteld Jansen

Zeeuwse telers zoeken handjes, want het is onzeker of Oost-Europese seizoenskrachten wel komen

COLIJNSPLAAT - Zeeuwse boeren en tuinders vrezen straks duizenden handen tekort te komen om gewassen te planten, te verzorgen en te oogsten. Landbouworganisatie ZLTO vermoedt dat seizoensarbeiders uit Oost-Europa dit jaar grotendeels wegblijven. Ze roept nu onder andere studenten en scholieren op een handje te helpen.

In Zeeland werkend jaarlijks duizenden seizoenskrachten uit Oost-Europa. Door de coronacrisis lijken vooral Polen maar ook andere Oost-Europese seizoenswerkers thuis te blijven, uit angst voor het virus en om voor de familie te zorgen. Ook strengere grenscontroles spelen een rol. 

 1. Zou het niet beter zijn om coronaslachtoffers een gezicht te geven?
  PREMIUM

  Zou het niet beter zijn om corona­slacht­of­fers een gezicht te geven?

  Een kameraad van ons is woensdag opgenomen op de ic en door de zorgen die je daarover hebt is corona in Huize Harte inmiddels veel meer geworden dan 1,5 meter afstand houden en je handen wassen. Voor wie corona echter nog steeds een ver-van-zijn-bedshow is en voor wie de ernst van de situatie nog niet is doorgedrongen: kijk naar het televisieprogramma Levenslucht: een week op de ic tijdens corona. Ik zou bijna zeggen dat het zien van dit programma voor iedereen verplicht zou moeten zijn. Beelden zeggen meer dan duizend woorden en dat blijkt dan maar weer eens.
 2. Ook Jack ziet Jack graag komen; nieuwe burgemeester is de juiste man op het juiste moment voor Schouwen-Duiveland
  PREMIUM

  Ook Jack ziet Jack graag komen; nieuwe burgemees­ter is de juiste man op het juiste moment voor Schou­wen-Duiveland

  ZIERIKZEE - Een stevige persoonlijkheid, met gevoel voor humor. Zeker niet afstandelijk. Iemand met oog voor cultuur, economische ontwikkeling, veiligheid en die ruimte geeft om andere argumenten aan te horen. De superlatieven over Jack van der Hoek zijn niet van de lucht. Het is de nieuwe burgemeester die Schouwen-Duiveland verdient en verder kan helpen, zeggen mensen uit zijn omgeving. ,,Hij komt op het juiste moment”, zegt oud-burgemeester Jack Asselbergs.