Volledig scherm
Ben Vranken © Mechteld Jansen

Zeeuwse striptekenaar Ben Vranken overleden

OOST-SOUBURG - Striptekenaar Ben Vranken uit Oost-Souburg is na een ziekbed overleden. Hij is 57 jaar geworden. 

Vranken is wereldberoemd in wat de wereld van de undergroundstrip wordt genoemd. ,,Daar tref je kunstenaars die zich niets aantrekken van wat in de mode is en van wat verkoopt. Ze zijn en ze tekenen buitenbeentjes en zijn er niet op uit om te pleasen”, zei hij in 2017 in een interview met deze krant. 

De Oost-Souburger was ook actief als docent Beeldende Kunsten en Vormgeving op scholengemeenschap Nehalennia in Middelburg. ‘Wij zullen ons Benno herinneren als een dierbare, integere collega die als woord- en beeldkunstenaar zijn creativiteit en authenticiteit aan veel leerlingen heeft doorgegeven’, aldus de directie. 

Ook op de Facebookpagina van Zone 5300, een driemaandelijks verschijnend tijdschrift voor Strips, Cultuur & Curiosa in Nederland en Vlaanderen waar Vranken in de beginjaren een sleutelrol speelde, wordt stilgestaan bij zijn overlijden: ‘Ben was een zeer gewaardeerde en begenadigde stripauteur met een unieke eigen stijl, die soms ook wel de ‘aardappelstijl’ werd genoemd: knoestige mensjes in een ruraal modderlandschap en bouwvallige stadjes.

Twee jaar geleden verscheen de bundel ‘Dode varkens’, waarin Vrankens beste werk van de afgelopen veertig jaar is verzameld. Vranken laat een vrouw en vier kinderen na.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement