Volledig scherm
Jongens uit Urk in oliepakken. © Theo Giele

Zeeuwse pulsvissers doen laatste oproep in Den Haag

UPDATE I VideoDEN HAAG - Zeeuwse pulsvissers hebben vandaag met een laatste oproep geprobeerd de regering te overtuigen van hun leed als de pulsvisserij morgen wordt verboden door de Europese Unie. 

Veel wijzer zijn ze niet geworden van het gesprek in de Tweede Kamer, waar minister Schouten zei dat het vertrouwen in Europa er niet groter op wordt als pulsvisserij definitief wordt verboden. 

Zo'n 250 vissers uit Urk, Den Helder, Goedereede, Vlissingen togen vanochtend naar Den Haag. Daar wilden ze premier Mark Rutte spreken over het ophanden zijnde verbod op pulsvissen. Alle 18 Zeeuwse kotters die op platvis vissen gebruiken de pulstechniek. Ze hopen op een overgangsregeling waarin meer wetenschappelijk onderzoek wordt verricht naar de eventuele schadelijke effecten van de nieuwe manier van vissen.  

Rond 12.00 uur verzamelden tientallen vissers zich bij Malieveld, onder wie veel leerlingen van de Visserijschool uit Vlissingen. Ze liepen als groep naar de Tweede Kamer, sommigen droegen spandoeken mee.

Milieuorganisaties en Franse vissers zijn fel gekant tegen pulsvissen. Ze zijn bang voor overbevissing en voor dodelijke gevolgen voor andere zeedieren. De Nederlandse vissers, die fors investeerden in de nieuwe manier van vissen, zitten daardoor met de handen in het haar. Ze geven aan dat onderzoek juist aantoont dat pulsvissen beter is voor het milieu.

ChristenUnie en SGP dringen er bij de regering op aan om ten behoeve van de pulsvissers ‘politieke druk uit te oefenen op de EU- onderhandelingen om spoedig te komen tot een werkbaar compromis’. Woensdag wordt binnen de EU gesproken over de pulsvisserij. De vrees bestaat dat de EU het elektrisch vissen gaat verbieden. Vorig jaar vroeg het Europees Parlement hier al om. De vraag is wanneer het verbod ingaat en of er een overgangsregeling komt.

Zie onder de video van vanochtend waarin de vissers de bus opstappen in Vlissingen.

Volledig scherm
© Theo Giele
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement