Volledig scherm
Een mosselzaadinstallatie (mzi) in de Oosterschelde met op de voorgrond strengen mosselzaad, zogeheten long lines. © melita lanting

Zeeuwse mosselzaadvangers moeten zonder compensatie weg uit de Waddenzee

DEN HAAG -  Vier Zeeuwse mosselzaadvangers krijgen geen compensatie voor het stopzetten van hun activiteiten in de Waddenzee. Dat heeft de Raad van State bepaald.

Minister Carola Schouten van LNV wil alleen nog een vergunning geven aan bedrijven die voor 2005 al aanzienlijk investeerden in vanginstallaties in de Waddenzee. Marinecultuur Oosterschelde, Mosselhangcultuur Landa, MZI Wieringen en Visserijbedrijf Gerdia zijn vier Zeeuwse slachtoffers: zij moeten stoppen. Volgens het ministerie zijn ze te laat begonnen.

Dat bestrijden ze. In mei stapte visser Bart Landa naar de Raad van State namens de vier bedrijven. Hij wil een permanente vergunning voor een MZI in de Waddenzee. ,,We waren de allereersten’’, zei hij tegen de rechter. In 1990 investeerden ze al voor tonnen in installaties in De Krammer in de Oosterschelde. Die investering heeft regelrecht te maken met de Waddenzee, vinden de vissers. 

De Raad van State is het daar niet mee eens. De minister moet wel de proceskosten van de vissers vergoeden omdat er ergens in de procedure iets fout is gegaan. Dat had geen inhoudelijke gevolgen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement