Volledig scherm
© Dirk-Jan Gjeltema

Zeeuwse mosselkwekers zetten coöperatie op

BRUINISSE - Mosselkwekers uit Bruinisse, Yerseke en Zierikzee zetten een eigen afzetcoöperatie op. De structurele stijging van kosten voor de kweker en de steeds maar dalende verkoopprijs zijn de aanleiding. Coöperatie De Mossel Compagnie moet nog voor de start van het seizoen operationeel zijn. De kwekers willen op deze manier een eerlijke prijs voor hun mossels krijgen.

Mosselkwekers hebben de afgelopen jaren te maken gekregen met behoorlijke kostenstijging, vooral veroorzaakt door de verduurzaming. Gelijktijdig is er sprake van een daling van de prijs die de kweker krijgt. Dat komt onder meer doordat de marktwerking deels aan het verdwijnen is.

Niet meer via veiling

Zo'n veertig procent van alle mossels die op de markt komen worden niet meer verhandeld via de veiling. Dat zijn mosselen die gekweekt worden door de handelaren zelf, die in de loop van de jaren verschillende kweekbedrijven hebben opgekocht. 

Door de handen ineen te slaan en een eigen verkoopkantoor op te zetten willen de zelfstandige kwekers meer invloed uitoefenen. Samen optrekken betekent ook dat het aanbod van mossels gedurende het jaar beter kan worden gespreid. Nu brengen kwekers nog vaak op hetzelfde moment de mossels naar de veiling. Ze hopen zo op rust in de markt en een goede prijs voor hun product. 

Zoveel mogelijk kwekers

Momenteel wordt gewerkt aan het businessplan en de organisatievorm en worden de kwekers geïnformeerd over de nieuwe coöperatie. Om de Mossel Compagnie te laten slagen is het wel van belang dat zoveel mogelijk kwekers meedoen.

Het plan voor De Mossel Compagnie werd bekend gemaakt tijdens de jaarvergadering van de visserijvereniging Algemeen Vissersbelang in Bruinisse. Een historisch moment, volgens voorzitter Cees Otte. Het was de tweede keer in korte tijd dat tijdens de jaarvergadering in Bruinisse geschiedenis werd geschreven. In 2008 scandeerden de mosselmannen er 'Geef nooit op'. Het begin van een lange en moeilijke weg naar redding van de sector. Nu brengt de economische situatie tal van bedrijven op het randje en biedt de oprichting van een coöperatie kansen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement