Volledig scherm
© Getty Images

Zeeuwse middelbare scholen verliezen één op de vijf leerlingen

VLISSINGEN – In een schoolklas van 25 leerlingen staan in 2031 vijf lege stoelen. Het Zeeuwse voortgezet onderwijs verliest de komende jaren 19 procent van de leerlingen.

De hardste klappen vallen in Zeeuws-Vlaanderen: daar daalt het aantal leerlingen met 25,5 procent. In de Oosterschelderegio is dat 18,8 procent, op Walcheren 13,6 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het ministerie van Onderwijs. 

De krimp treft de Zeeuwse scholen harder dan in andere delen van Nederland. Landelijk daalt het aantal leerlingen tot 2031 gemiddeld met 12 procent.

Het vmbo verliest van alle onderwijsniveaus de meeste leerlingen. In Zeeuws-Vlaanderen gaat het om bijna een derde (31 procent), op Walcheren om 18 procent, en in de Oosterschelderegio om 22 procent. Ook het praktijkonderwijs krimpt fors.

'Stop met concurreren'

Onderwijsminister Arie Slob waarschuwt de scholen: stop met concurreren, begin met samenwerken. Gebeurt dat niet, dan zijn de leerlingen de dupe. ,,Als schoolbesturen onvoldoende bereid of in staat zijn om (gezamenlijk) in te spelen op teruglopende leerlingen- en studentenaantallen, dan kan dit leiden tot verschraling van het aanbod, sluiting van afdelingen, locaties of scholen en in extreme gevallen zelfs tot faillissementen”, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement