Volledig scherm
Minister Henk Kamp (Economische Zaken), oud-premier Jan Peter Balkenende en commissaris van de koning Han Polman. © Ernst Jan Rozendaal

Zeeuwse lobby zet Kamer weer op het spoor

MIDDELBURG - Dat de Tweede Kamer dinsdag het kabinet heeft gedwongen Zeeland te hulp te schieten, is het gevolg van goed lobbywerk door de provincie, zegt gedeputeerde Jo-Annes de Bat. Met algemene stemmen nam de Kamer een motie van de SGP aan waarin het kabinet wordt opgedragen uiterlijk half december met geld voor Zeeland over de brug te komen.

In juni adviseerde oud-premier Jan Peter Balkenende onder meer dat het Rijk geld moest steken in een Zeelandfonds (25 miljoen) en een bèta college (20 miljoen). Ook zou Zeeland een hogere bijdrage uit het Provinciefonds moeten krijgen (jaarlijks 10 miljoen extra). Minister Henk Kamp (Economische Zaken) hield tot nu toe de boot af. Hij vindt dat Zeeland eerst met uitgewerkte plannen moet komen. De Kamer dreigt nu dat geld in december, bij de stemmingen over de begrotingen, zelf wettelijk te regelen.

Vorige week, toen de motie werd ingediend, leek dat nog falikant mis te lopen. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop verving zijn zieke college Elbert Dijkgraaf en nam genoegen met een toezegging van Kamp dat hij in bestaande potjes naar geld zou zoeken als Zeeland goede plannen zou indienen.

"Toen dat gebeurde, zijn we gelijk in het geweer geschoten", vertelt de Bat. "We vroegen: 'Wat doen jullie nu?' We hebben er veel contact over gehad met de Kamerleden. Zo zie je dat onze lobby effectief is geweest."