De homepage.
Volledig scherm
De homepage.

Zeeuwse LHBTI-website WeZijnErWel is een blijvertje

MIDDELBURG - De website WeZijnErWel, opgezet om Zeeuwse niet-hetero’s een hart onder de riem te steken, is sinds vandaag interactief en verhuisd naar een nieuw webadres. Heel toepasselijk op Paarse Vrijdag, de dag van solidariteit met mensen die niet ‘gewoon’ hetero zijn. 

Begin oktober namen drie studenten van de University College Roosevelt spontaan het initiatief voor de website. Aanleiding was een opdracht: studenten moesten een spreekbeurt houden over vrede. Drie studenten kozen voor de acceptatie van LHBTI’ers in Zeeland. De letters staan voor Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender en Interseks (iemand met kenmerken van beide geslachten). Blijkbaar een onderwerp dat leeft, bedachten initiatiefnemers Evi van den Branden (biseksueel), Niels van Kleef (transgender) en Nineke Wilts (sympathisant). 

Het aantal mensen dat homo is (mannen die op mannen vallen) wordt geschat op 4,4 procent (bron: lbht-monitor 2016, Cultureel Planbureau). Voor lesbiennes is dat aantal 2,4 procent. Volgens onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau zegt in totaal 10 procent van de mannen (1 op de 10) en 16 procent van de vrouwen (1 à 2 vrouwen op de 10) zich aangetrokken te voelen tot zowel mannen als vrouwen. In elk klaslokaal zouden dan toch wel een paar leerlingen moeten zitten die niet in de categorie hetero vallen. Toch dacht Niels van Kleef dat hij de enige in zijn klas was. Niels: ,,Ik heb in Middelburg op de middelbare school gezeten en voelde me daar heel eenzaam. Uitkomen voor je seksuele identiteit, uit de kast komen, is zwaar als je denkt dat jij de enige bent die ‘anders’ is. De website is bedoeld om Zeeuwse jongeren die ook door dat proces gaan, te laten zien: zoals jij, zijn er meer.”

Uit de kast

Sinds de website online ging, weet Niels zeker dat er in zijn klas meer mensen waren die worstelden met hun seksuele identiteit. ,,Een ervan, een vrouw, is intussen uit de kast gekomen. Haar verhaal staat nu ook op de website. Een andere oud-klasgenoot heeft me laten weten dat ze biseksueel is. Het bewijst dat achter de statistieken echte mensen schuilgaan.” 

De website is nu te vinden op wezijnerwel.org (e-mail: wezijnerwel@gmail.com). Naast een blog waarin persoonlijke verhalen gedeeld worden, is er nu ook een forum. Niels: ,,Met het idee dat we daarin een platform kunnen bieden aan Zeeuwse jongen die alleen hun weg proberen te vinden. Op deze manier kunnen ze met elkaar in contact komen.” 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement