Volledig scherm
Zeeuwse kinderopvangorganisaties als Kibeo, Kinderopvang Walcheren en Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen zijn tijdens de tweedaagse staking extra open. © Thinkstock

Zeeuwse kinderopvang laat ouders niet in de kou staan tijdens staking: ‘Maar hopelijk is dit wel de laatste keer’

VLISSINGEN - Waar Zeeuwse scholen volgende week de deuren sluiten vanwege de tweedaagse staking, zetten kinderopvangorganisaties hun deuren juist wagenwijd open om honderden kinderen en hun ouders tegemoet te komen. Maar wat hen betreft is dit wel de laatste keer.

Bij Kinderopvang Walcheren (KOW) hebben ze zich goed voorbereid op het tweedaagse lerarenprotest. „Ouders kijken bij zo’n staking naar ons en dat snap ik”, zegt KOW-directeur Annemiek Koppejan. „Zij hebben een acuut probleem en wij willen op zo’n moment graag een betrouwbare partner zijn. Maar daar zitten wel grenzen aan.’’

In de eerste week van januari zijn alle ouders geïnformeerd over extra buitenschoolse opvang tijdens de stakingsdagen en daar wordt gretig gebruik van gemaakt. Dankzij een groep flexibele medewerkers zijn volgende week donderdag vijftien bso-locaties de hele dag open, en vrijdag zes.  Koppejan: ,,Ik heb veel begrip voor de leraren, maar merk sinds afgelopen zomer dat problemen als personeelstekorten en hoge werkdruk bij ons ook volop spelen. We willen onze eigen medewerkers niet structureel overbelasten, dus we kijken per staking of we opengaan of niet.”

Grotere vraag dan bij vorige staking

Het Bevelandse Kibeo en Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen (KZV) zijn tijdens de stakingsdagen ook extra beschikbaar voor buitenschoolse opvang. „De vraag is groter dan bij de vorige staking in november”, zegt Rianne Vons, directeur van KZV. „Hoe dat komt, weet ik niet. Misschien willen ouders in januari nog niet te veel vrije dagen opnemen.” 

De groepen van KZV zitten tijdens de stakingsdagen aardig vol, maar Vons heeft nog geen mensen moeten teleurstellen. „We kunnen de drukte gelukkig opvangen omdat het personeel zich heel flexibel opstelt, maar dat wordt steeds een beetje lastiger. Ik moet elke keer extra inzet van mijn mensen vragen en daar zit natuurlijk een maximum aan. Ik hoop dus dat dit de laatste staking is.”

 1. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
  PREMIUM
  Reportage

  Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

  DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”
 2. Voor Oranje-speler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbalclub te duur: ‘Het is zó belangrijk’
  PREMIUM

  Voor Oran­je-spe­ler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbal­club te duur: ‘Het is zó belangrijk’

  VLISSINGEN - Als Saïd Bouzambou, zoals op deze woensdagmiddag, een paar uurtjes over heeft gaat hij het liefst even naar één van de pleintjes in Vlissingen. Dan trapt hij een balletje met de plaatselijke jeugd voor wie de (zaal)voetballer – die ruim vijftig interlands voor het Nederlands zaalvoetbalteam achter zijn naam heeft – een voorbeeld is. Vaak voetbalt Bouzambou met jongens die al lid zijn van een vereniging. Maar heel soms komt het voor dat er ventjes tussen lopen die wel een duwtje in de juiste richting nodig hebben. ,,Dan denk ik: jij moet zo snel mogelijk lid worden van een club.’’ En dan komt het Jeugdsportfonds in beeld.