Volledig scherm
Joba van den Berg, Tweede Kamerlid voor het CDA. © CDA

Zeeuwse Kamerleden houden zich buiten de vuurlinie in kazernekwestie

DEN HAAG - In de koude oorlog tussen Zeeland en Defensie om de marinierskazerne blijven de vier Zeeuwse Kamerleden in hun schuttersputje. ,,Waar zijn de Zeeuwse Kamerleden in het debat?”, vroeg dagelijks provinciebestuurder Harry van der Maas (SGP) zich af in een bericht op Twitter. 

Volledig scherm
Tobias van Gent, Tweede Kamerlid voor de VVD. © DIRK-JAN GJELTEMA

Nu heeft Van der Maas makkelijk tweeten. Hij zit niet in een Kamerfractie die de regering steunt, en de Tweede Kamerleden André Bosman en Tobias van Gent (beiden VVD), Joba van den Berg (CDA) en Rutger Schonis (D66) wel. In een sms-je laat Van den Berg weten het ‘heel erg te vinden hoe dit proces is verlopen’. ,,Het  is belangrijk dat er meer openheid en transparantie komt, zodat Zeeland weer vertrouwen krijgt om aan tafel te gaan. De staatssecretaris zal daarvoor alles op alles moeten zetten om het vertrouwen te herstellen.” Op de vraag hoe ze aankijkt tegen compensatie voor Zeeland zegt ze: ,,Er is nog geen besluit gevallen. Dat wachten we af.” 

VVD’er Van Gent brandt zijn vingers ook niet aan de kwestie: ,,Het is vooral aan de Zeeuwse en Vlissingse bestuurders om te bepalen hoe de relatie hersteld kan worden.” Op de vraag of het niet aan het kabinet is om die relatie te herstellen, omdat immers Defensie het besluit de mariniers te verhuizen wil terugdraaien, appt Van Gent: ,,Jazeker, en het is dan aan de Zeeuwen om te bepalen of dat voldoende is.” Zijn partijgenoot en Defensie-specialist in de VVD-fractie Bosman sluit zich bij de woorden van Van Gent aan. 

D66'er Schonis kon donderdag geen commentaar geven. Hij zit in de parlementaire ondervragingscommissie die deze en volgende weken getuigen en deskundigen hoort om inzicht te krijgen in geldstromen naar moskeeën.

Lees ook: Maak van een nadeel een voordeel: ‘De mariniers durven niet naar Zeeland. Jij wel?’

 1. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
  PREMIUM
  Reportage

  Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

  DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”
 1. Dodelijk coronavirus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’
  PREMIUM

  Dodelijk coronavi­rus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’

  OOST-SOUBURG - De boodschappen hoeven niet meer aan de voordeur te worden gehangen, de mondkapjes mogen af. De verplichte quarantaine van de familie Blok uit Oost-Souburg zit er op, het avontuur nog lang niet. Van opluchting is nog geen sprake. ,,Hoe reageren mensen als ik moet kuchen in de supermarkt? Raken ze dan in paniek?”, is een van de vragen waar Henry Blok nog mee worstelt. ,,Ik hoop niet dat mensen keihard wegrennen als ze me zien.”
 2. Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslankte optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelftal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’
  video

  Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslank­te optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelf­tal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’

  ‘s-Heerenhoek - Terwijl Sas van Gent de optocht verplaatst, durft ‘s-Heerenhoek het wél aan. Paerehat gaat het feestje niet afblazen. Van uur tot uur houden ze het weerbericht in de gaten. Als blijkt dat de wind niet gaat liggen, besluit carnavalsvereniging De Koenkelpot op het laatste moment alsnog alle grote wagens te schrappen. ,,Het voelt alsof je naar een jeugdelftal kijkt, terwijl je kaarten had voor Ajax”, zegt toeschouwer Rinus.