Volledig scherm
De drie mannen die al het voorbereidend werk voor de graancirkel hebben gedaan in het hart van de vlinder. V.l.n.r. Remko Delfgaauw, Manfred Koeleman en Toine Bijsterveld. © Joop van Houdt

Zeeuwse graancirkel officieel grootste ter wereld

GOES - De gigantische graancirkel in de vorm van een vlinder, die in 2009 is gemaakt in de Wilhelminapolder bij Wilhelminadorp, is dit jaar door het Guinness Book of records officieel uitgeroepen tot de grootste graancirkel ter wereld.

De graancirkel, die een oppervlak van meer dan 35 voetbalvelden bestreek, is hiermee vier keer groter in oppervlak dan het oude record dat in Engelse handen was. De inspirators achter de Zeeuwse cirkel waren Remko Delfgaauw en Manfred Koeleman, beiden woonachtig in de provincie. In de nacht van 7 juli 2009 hebben zij deze gigantische en complexe graancirkel, of Project Atlas zoals de makers het noemen, met hulp vijftig vrijwilligers in het graan gelegd.

De voorbereidingen namen negen maanden in beslag, de uitvoering slechts een nacht. Remko Delfgaauw (1966) is ondernemer en landschapskunstenaar. Sinds 1997 heeft hij jaarlijks één of meerdere graancirkels gemaakt. Met name in Nederland, maar ook in Duitsland en België. Begonnen als scepticus, is hij er nu van overtuigd dat alle graancirkels mensenwerk zijn.

Alle projecten van Delfgaauw zijn met toestemming van desbetreffende boeren tot stand gekomen. Het graan dat is plat gewalst is altijd gewoon geoogst.

Zie hieronder de video die destijds is gemaakt van de graancirkel.

Beelden van de graanvlinder bij de Blauwe Wijk in de Wilhelminapolder (nabij Goes), die in de nacht van donderdag op vrijdag door 55 mensen is gemaakt. De vlinder met in het midden een mens, een ontwerp geinspireerd op het werk van Leonardo da Vinci, is een ontwerp van Remko Delfgauw uit Zonnemaire. Volgens hem is dit de grootste graancirkel ter wereld. "De tot dusver grootste stond in Zuid-Engeland. Die was 9 hectare, deze is 25 hectare." Met de afbeelding wil Delfgauw ' de kwetsbaarheid van de mens' uitbeelden.