Volledig scherm
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Zeeuwse gemeenten vrezen voor onderhoud rijksmonumenten

MIDDELBURG - De Federatie van Grote Monumentengemeenten, waarvan Middelburg, Schouwen-Duiveland, Vlissingen, Veere, Sluis en Goes lid zijn, doet er alles aan om de belastingaftrek voor onderhoud aan rijksmonumenten te behouden.

Eerder al begonnen de Federatie Instandhouding Monumenten, Kunsten '92 en Erfgoedvereniging Bond Heemschut op internet een petitie om het tij te keren.

Protesteren

De Middelburgse wethouder Johan Aalberts roept eigenaren rijksmonumenten op te protesteren. Hij is dus niet de enige lokale bestuurder die in het geweer komt tegen de bezuinigingsmaatregel die met Prinsjesdag bekend werd. "Langzaam maar zeker leidt dit tot een achteruitgang van de panden", vreest Aalberts.

Wie in een eigen rijksmonument woont, mag nu nog 80 procent van de onderhoudskosten aftrekken van de inkomstenbelasting. Zeeland telt 3.759 rijksmonumenten. In de steden zijn het voor het overgrote deel woningen. Middelburg is met 1.144 rijksmonumenten de eerste monumentenstad van Zeeland. Zierikzee telt 568 rijkserkende monumenten.

Minister

Vanaf volgend jaar wordt de belastingaftrek vervangen door een soberder subsidieregeling. De Tweede Kamer is al akkoord gegaan, maar het afschaffen van de monumentenaftrek moet nog door de Eerste Kamer. In november is er nog een bestuurlijk overleg, waarin de minister gevraagd wordt de maatregel alsnog van tafel te halen.

De Federatie Instandhouding Monumenten, Kunsten '92 en Erfgoedvereniging Bond Heemschut noemen het afschaffen van de belastingregeling 'een monumentale vergissing'. Gistermiddag hadden bijna 7.200 mensen hun petitie getekend. De actie duurt tot eind deze maand. Op 1 november worden de handtekening aangeboden aan de minister.