Zeeland Nazomerfestival op het Abdijplein.
Volledig scherm
Zeeland Nazomerfestival op het Abdijplein. © Lex de Meester

Zeeuwse cultuursector krijgt bovenop coronacrisis niet ook nog nieuw beleid gestapeld

MIDDELBURG - De coronacrisis trekt een zware wissel op de Zeeuwse cultuur. De mensen die in de sector werken zijn niet meer zeker van hun inkomen en toekomst. Om de onduidelijkheid niet te vergroten stelt het dagelijks provinciebestuur het nieuwe cultuurbeleid een jaar uit.

Dat is niet alleen uit zorg om de Zeeuwen die in de cultuur werken. In 2021 zou een nieuwe Omgevingsvisie van kracht worden en daar zou het nieuwe cultuurbeleid op worden gebaseerd. Vanwege de coronacrisis is die nieuwe Omgevingsvisie ook al uitgesteld.

Abrupt stilgevallen

Dat is dan een gelukje bij een veel groter ongeluk. ‘Door de Coronacrisis is het culturele leven abrupt stilgevallen’, schrijft het provinciebestuur aan de Staten. ‘Concerten zijn afgelast, musea gesloten, muzieklessen gaan niet meer door, etc. Dit heeft een enorme impact op alle organisaties, en ook op de mensen die werken in het culturele veld. Veel geluidstechnici, artiesten, vormgevers, horeca zijn ZZP’ers of MKB ondernemers waarvan per direct het grootste deel van hun inkomsten is weggevallen.’

Pas op de plaats

In zo'n situatie moet je niet aankomen met een mogelijk ingrijpend ander cultuurbeleid, vinden Gedeputeerde Staten. ‘Verlengen van het huidige beleid zorgt voor duidelijkheid, maar staat wel haaks op het traject dat in de afgelopen maanden is afgelegd.’ Daarmee wordt gedoeld op het Platform Cultuur, een nieuwe overlegstructuur waarin sinds halverwege 2019 meer dan 30 Zeeuwse organisaties samenwerken. Volgens het provinciebestuur bulkt het platform van ambitie. Hoewel er nu een pas op de plaats wordt gemaakt, willen GS wel investeren in de toenemende samenwerking en inspelen op nieuwe mogelijkheden die zich daardoor tussentijds voordoen.

  1. Voor de laatste keer kijken bij de befaamde discotheek ‘de Hooizolder’
    PREMIUM
    VIDEO

    Voor de laatste keer kijken bij de befaamde discotheek ‘de Hooizolder’

    WESTKAPELLE - Op veertienjarige leeftijd danste Jozien Boot (61) op muziek van The Hollies, Bee Gees en Rolling Stones in De Hooizolder. Ze heeft goede herinneringen aan die tijd. Donderdagochtend kwam ze nog even kijken naar de plek waar ze samen met vrienden en vriendinnen uit Westkapelle zo’n leuke tijd had. ,,Feitelijk was ik toen te jong want je mocht pas als zestienjarige naar deze disco”, herinnert zich nog goed. Maar binnen komen was geen punt. ,,Dat lukte wel.” Ze wijst naar een hoek van de disco waar ze samen met haar vrienden altijd was te vinden. ,,Ik was nieuwsgierig wat hier gebeurde. Ik woonde hier vlakbij en wilde hier ook dansen.”