Volledig scherm
Piet de Rijke, de hoofd jeugd opleiding van JVOZ. © Lex de Meester

Zeeuwse clubs staan nog niet te juichen bij nieuwe opzet pupillenvoetbal

OOST-SOUBURG - Een revolutie in het jeugdvoetbal: kleinere velden, kleinere teams, meer balcontact. De clubs zijn niet negatief, maar zien wel veel haken en ogen.

Wat vrienden optrommelen, jassen als doelpalen en voetballen maar. Urenlang. Veel acties, veel gepingel, veel juichen om wéér een doelpunt. Dát was het aloude straatvoetbal, dat grotendeels is verdwenen.

Die sfeer wil de KNVB terugbrengen op de voetbalvelden. De opzet is al komend seizoen een ingrijpende hervorming door te voeren in het pupillenvoetbal. Nu spelen teams tot hun twaalfde op een half veld, zeven tegen zeven. In de nieuwe opzet wordt geleidelijker toegewerkt naar een heel veld. Eerstejaars F'jes (nu JO8 geheten) tot en met eerstejaars E's (JO10) gaan bijvoorbeeld op een kwart veld spelen, zes tegen zes. Het moet leiden tot meer spelplezier, meer balcontact, meer doelpunten en - op termijn - betere spelers.

Discussie

De Zeeuwse clubs kunnen zich daar wel wat bij voorstellen. ,,Maar het leidt ook tot discussie", zegt voorzitter Walter Blondeel van Zeelandia Middelburg. ,,We vragen ons onder meer af of het niet te kort dag is om het al volgend jaar in te voeren."

Want bij veel clubs leidt het tot ingrijpende veranderingen in de organisatie. Kleinere ploegen betekent dat er meer teams komen en dus ook dat er meer vrijwilligers nodig zijn. ,,Het is nu al een gevecht om alle posities in te vullen", zegt Willem van Kooten van Bruse Boys. ,,Dat vrijwilligersprobleem wordt alleen maar groter. Dat is een grotere uitdaging dan het omdraaien van een speelveld."

Complete ploegen

De nieuwe opzet gaat ook uit van teams per geboortejaar, in plaats van per twee jaar, zoals nu. Dat maakt het vooral in de dorpen lastig om voor elke leeftijd een complete ploeg te vormen. Daardoor is nog meer samenwerking in de regio nodig. ,,Het brengt verenigingen in plattelandsgemeenten in problemen", zegt voorzitter Piet Klaaijsen van vv Groede.

Ondanks alle haken en ogen gelooft Piet de Rijke, hoofd jeugdopleiding bij JVOZ, in de nieuwe opzet. ,,De opzet is wel uitdagend. Pupillen hebben vaak moeite om op een groot veld te spelen. Op deze manier wordt het leerproces versneld. Het gaat vooral om meer balcontact. Daarvan worden spelers beter. Dat verbetert ook de mentaliteit: de wil om strijd te leveren en elke wedstrijd de sterkste te zijn. Daar moet je aan de basis, bij de kleintjes, mee beginnen."