Volledig scherm
Het waterschapsgebouw in Terneuzen, waar het kantoor van Sabewa is gevestigd. © Peter Nicolai

Zeeuwse belastingdienst Sabewa wil kwijtschelding in één hand houden

TERNEUZEN - Sabewa wil de kwijtschelding voor heel Zeeland blijven uitvoeren. De andere opties hebben te veel nadelen.

De afgelopen maanden kreeg Sabewa opnieuw veel klachten vanwege de problemen rond kwijtschelding. Mensen die een verzoek hadden ingediend, moesten soms maandenlang wachten op een beslissing.

Sabewa is een samenwerkingsverband van acht Zeeuwse gemeenten en het waterschap. Zij voert ook de kwijtschelding uit voor de vijf andere Zeeuwse gemeenten, waaronder Middelburg en Vlissingen. Vooral zij uitten kritiek op Sabewa. Voorzitter Jon Herselman liet daarop, tot hun ergernis, weten dat zij vrij zijn de kwijtschelding zelf uit te voeren.

Het dagelijks bestuur van Sabewa heeft de zaken inmiddels op een rij gezet. De problemen van afgelopen jaar komen vooral door nieuwe software en een forse stijging van het aantal aanvragen. Alles is erop gericht de verzoeken over 2018 te hebben afgehandeld voordat de aanslagen voor 2019 worden verstuurd. Ook wordt de software aangepast en de procedure verbeterd.

Scenario's

Voor de toekomst van de kwijtschelding zijn drie scenario's opgesteld. Voortzetting van de huidige situatie heeft de voorkeur, omdat burgers slechts bij één loket een aanvraag hoeven in te dienen en er sprake is van uniformiteit. Als de niet-Sabewa-gemeenten het zelf gaan doen, wordt het voor de inwoners omslachtiger. Bovendien heeft Sabewa dan minder inkomsten, terwijl de kosten gelijk blijven. Als álle gemeenten en het waterschap het proces in eigen hand zouden nemen, worden de kosten per instantie alleen maar hoger.

Het algemeen bestuur van Sabewa praat vrijdag over de scenario's. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement