Volledig scherm
Steenbekleding van baggerspecie op dijken. © Unie van Waterschappen

Zeeuwse baggerdijk in de race voor prijs

GOES - Waterschap Scheldestromen maakt kans op de Waterinnovatieprijs 2019. Dat heeft het te danken aan het idee om dijken te bekleden met stenen van baggerslib.

De buitenzijde van dijken worden meestal voorzien van betonnen elementen. Het vervoer van de grondstoffen kost veel energie, evenals de productie van de elementen.

Het slib dat vrijkomt bij het baggeren van sloten blijkt een goed en goedkoper alternatief te zijn. Door dijkbekleding van baggerspecie te maken, wordt het slib opnieuw gebruikt. Daardoor hoeft het niet te worden afgevoerd en verwerkt, wat anders veel geld kost.

Deltacongres

Het Zeeuwse waterschap is genomineerd in de categorie Waterveiligheid, evenals het bedrijf Fugro en Rijkswaterstaat. Alle nominaties, in vier categorieën, werden deze week bekendgemaakt tijdens het Deltacongres in Goes. De jury heeft de kandidaten geselecteerd uit 97 inzendingen.

Naast de juryprijzen zijn er publieksprijzen. Daarvoor kan iedereen stemmen via waterinnovatieprijs.nl. Alle winnaars worden op 12 december bekendgemaakt tijdens het Waterinnovatiefestival in Utrecht.