Volledig scherm
Alexander Kors wandelt met een patiënt door de gang: ,,Opdrachten kun je meteen in de praktijk uitvoeren.'' © Boaz Timmermans

Zeeuws zorgpersoneel leert het in de praktijk: 'De garantie op een baan gaf de doorslag'

VLISSINGEN - Met een nieuwe praktijkopleiding voor de ouderenzorg trekken Scalda en Zeeuwse zorgcentra 55 mensen aan. De studenten volgen deze week hun eerste lessen. Alexander Kors (41) uit Breskens is een van hen: ,,De garantie op een baan gaf de doorslag: ik heb een gezin. De hypotheek moet betaald worden."

De studenten lopen vanaf dag 1 stage. Ze volgen wel theorielessen, maar die vinden plaats in het zorgcentrum. 

Met alleen een mavo-diploma lukte het Alexander niet om aan een vaste baan te komen. ,,Ik werkte onder andere als vrachtwagenchauffeur en deed uitzendwerk. De laatste tijd was ik huisman. Dat vond ik leuk om te doen, maar de optie om te werken en te leren sprak me aan.''

Met de praktijkopleiding willen vijf Zeeuwse ouderenzorginstellingen, Scalda en de HZ meer mensen interesseren voor een baan in de ouderenzorg. Dat is gelukt: 55 studenten meldden zich aan, terwijl de initiatiefnemers vooraf hoopten op twintig deelnemers. In drie jaar halen ze twee diploma's: verzorgende IG én medewerker maatschappelijke zorg en welzijn.

Vriendelijk

In zijn eerste week heeft Alexander - onder begeleiding - al ouderen uit bed geholpen en geassisteerd bij het aankleden. ,,Dat was wel even wennen, maar het viel me op dat de bewoners heel vriendelijk zijn." Hij is bereid weer in de schoolbanken te zitten vanwege de directe link met de praktijk. ,,Opdrachten kun je meteen uitvoeren in de praktijk. Als je een protocol moet schrijven, loop je even naar boven om er eentje in te zien. En je kunt iedereen vragen stellen. Dat werkt motiverend."

Niet alleen de link met de praktijk spreekt mensen aan, denkt directeur Monica Roose van ViaZorg. ,,De opleiding spreekt oudere studenten aan: zij willen niet met jongeren in de klas komen. Studenten kunnen bovendien meteen iets betekenen voor mensen.” Nog een belangrijk voordeel: de studenten zijn, mits ze hun opleiding afronden, verzekerd van een baan. En ze krijgen tijdens hun opleiding al een vergoeding van ongeveer 500 euro per maand.

Hogere niveaus

De praktijkroute is onderdeel van een groter plan van aanpak om het tekort aan zorgpersoneel aan te pakken. Roose noemt de opleiding ‘een goed begin’. ,,Vijftig mensen is een substantieel aantal, zeker als het lukt om elk jaar zoveel studenten te trekken. Maar we moeten echt meer doen.” De instellingen voor ouderenzorg willen de praktijkopleiding ook op hogere niveaus (mbo 4 en hbo) aanbieden. Hoeveel medewerkers in de toekomst precies nodig zijn, is niet duidelijk. ,,Maar op dit moment staan op de website van Viazorg permanent 180 vacatures open. Dat geeft aan hoe groot het tekort is.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement