Volledig scherm
Gedenkplek voor Sirwan Kassan (24) tegenover het café in Oostburg waar hij werd doodgeschoten. © Harmen van der Werf

Zeeuws-Vlaanderen: 9 moorden in 12 jaar tijd

OOSTBURG - De gewelddadige dood van een man uit Oostburg bevestigt het vooroordeel dat in Zeeuws-Vlaanderen meer mensen het slachtoffer worden van geweld dan elders in de provincie. Klopt dit?

Sinds 2005 zijn voor zover bekend in Zeeland 33 mensen door moord of doodslag om het leven gekomen. De 24-jarige Sirwan Kassan was het veertiende slachtoffer dat in de afgelopen twaalf jaar in Zeeuws-Vlaanderen het leven liet. De jongeman werd vrijdagavond doodgeschoten in café De Drie Musketiers  in Oostburg.  

Een nadere beschouwing van deze 'levensdelicten' leert dat in bijna de helft van de gevallen het gaat om moord en doodslag in familiekring. Op een enkele uitzondering na waren het mannen die hun ex om het leven hadden gebracht of hen onnoemelijk veel leed toebrachten door het doden van kinderen of familieleden. Tussen 2005 en 2011 kwamen dit soort familiedrama's jaarlijks wel een keer voor en het gebeurde in heel de provincie. In Zeeuws-Vlaanderen verhoudingsgewijs niet meer dan in de rest van Zeeland.  

Negatieve zin

Dat geldt niet voor de zeventien moorden die niet het gevolg waren van stukgelopen relaties. In deze lijst valt Zeeuws-Vlaanderen in negatieve zin op. De afgelopen twaalf jaar werd onder de Westerschelde negen keer iemand vermoord. Op Walcheren gebeurde dat in diezelfde periode zes keer en in de rest van Zeeland twee maal.

Wat de plaats delict betreft is er een opvallend verschil tussen Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren. Daar waar op Walcheren alle moorden in Vlissingen (4) en Middelburg (2) werden gepleegd, zijn de niet-relationele moorden in Zeeuws-Vlaanderen juist niet tot de grotere stad beperkt. In Terneuzen werden twee moorden gepleegd. De andere zeven dodelijke misdrijven vonden plaats in de hele de streek, van Sint-Jansteen tot Schoondijke. 

Gideon Verhelst

Het karakter van sommige moorden zorgt er voor dat de ene gewelddadige dood meer en langer de aandacht opeist dan de andere. De dood van de 23-jarige Gideon Verhelst is daarvan een voorbeeld. Verhelst werd op 30 november 2014 in Terneuzen op straat werd neergeschoten. De moord maakte grote indruk. De wraakacties die volgden en de dreigende sfeer rond de rechtszaken maakten dat de zaak keer op keer in het nieuws kwam.  

Opvallend is verder dat in Zeeuws-Vlaanderen vaker vuurwapens gebruikt zijn dan in de rest van de provincie. Toch worden, zo blijkt uit cijfers van het CBS, in de gemeenten Terneuzen, Sluis of Hulst niet meer illegale wapens aangetroffen dan elders in de provincie. Vorig jaren waren Middelburg en Vlissingen koploper in Zeeland als het gaat om illegaal wapenbezit. 

Kleine aantallen

Henk Siersema uit Hoek was jaren geleden politieman in Zeeuws-Vlaanderen en raadslid voor het CDA in Terneuzen. Zonder af te willen doen aan het persoonlijk leed dat achter elk dodelijk misdrijf schuil gaat, relativeert de cijfers.  ,,In absolute zin zijn het kleine aantallen. Maatschappelijk hoeven we ons hierover niet al te veel zorgen maken'', zegt Siersema, die de zaken al jaren vanaf de zijlijn volgt.  Een conclusie kun je volgens hem uit deze cijfers niet trekken. ,,Ik zou deze zaken eerder kwalificeren als op zich zelf staande  incidenten.''