Volledig scherm
Zeeland heeft de mogelijkheid van een referendum, maar daar is de afgelopen vier jaar maar één keer gebruik van gemaakt. © Getty Images

Zeeuws referendum in vier jaar nauwelijks gebruikt

MIDDELBURG- Het Zeeuws referendum is geen succes. Sinds 2014 heeft slechts één groep mensen er gebruik van gemaakt. Dat was in 2017 toen de initiatiefgroep ‘De Boot moet blijven/de Boot moet terug’ de provincie vroeg een referendum te houden over de veerboot Vlissingen/Breskens. Dat voorstel haalde het niet. De initiatiefgroep voldeed niet aan alle regeltjes. 

Vier jaar geleden besloot de provincie een referendum in te stellen, zowel voor Provinciale Staten als voor bewoners. De eerste kan het referendum gebruiken om Zeeuwen te raadplegen en bewoners zelf kunnen het referendum gebruiken om de Zeeuwse politiek een advies mee te geven. De juridische waarde van het referendum is overigens nul. De politiek hoeft zich namelijk niet aan de uitslag te houden, omdat het referendum niet in de grondwet staat. 

Afgewezen

In vier jaar tijd heeft alleen de initiatiefgroep ‘De Boot moet blijven/de Boot moet terug’ aan de provincie gevraagd om een referendum in te stellen. Zonder discussie of stemmen is dat verzoek van de hand gewezen, hoewel een verzoek daarvoor 5000 keer was ondertekend. Alleen de fractie van de Partij van Zeeland wilde een referendum.  Behalve Zeeland hebben ook Noord-Holland, Utrecht, Limburg en Friesland een referendum.  Bij die vier is nooit om een referendum gevraagd.

Of het Zeeuws referendum doorgaat, wordt later dit jaar duidelijk. Gedeputeerde Staten nemen daarover geen standpunt in. Het initiatief om het referendum in te trekken of aan te passen, hoort toe aan Provinciale Staten, vindt GS. Er is alleen afgesproken om het referendum na vier jaar te evalueren. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement