Volledig scherm
Het strand bij Renesse. © Hollandse Hoogte / Miquel Gonzalez

Zeeuws Deltagebied duurzaamste natuurbestemming ter wereld

UPDATE 18.30 uurHet kustgebied van Schouwen-Duivenland, Veere, Goeree-Overflakkee en Westvoorne is vandaag verkozen tot duurzaamste natuurbestemming wereldwijd. Dat gebeurde op de ITB Beurs in Berlijn, de grootste toerismebeurs van de wereld. Het Nederlandse Deltagebied won het van internationaal veel bekendere natuurgebieden als Lake Tahoe in de VS en  Sani Isla in Ecuador.

De prestigieuze prijs van Green Destinations werd vanmiddag in ontvangst genomen door de trotse vertegenwoordigers van de vier gemeenten. Vorig jaar sleepten zij ook al een prijs weg op deze beurs. Toen werd het gebied benoemd tot beste duurzame kustbestemming wereldwijd. De jury keek in deze verkiezing naar bestemmingen die aantrekkelijk zijn door hun toeristische mogelijkheden, hun ligging en omgeving, maar die ook nog eens veel aan duurzaamheid doen. In het Nederlandse Deltagebied is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de natuur.

Het Nederlandse Deltagebied kenmerkt zich door een unieke en ongerepte natuur met een rijke flora en fauna. Je kunt er onder meer zeehonden, bruinvissen, herten, bevers, wilde fjordenpaarden, flamingo’s, sterns, Europese zeearenden en andere bijzondere vogels spotten. Ook heeft het ongerepte brede stranden en jachthavens, die populair zijn onder toeristen uit binnen- en buitenland. Het Haringvliet, de Grevelingen, Oosterschelde en het Veerse Meer staan ook bekend om hun schone zwemwater en de goede voorzieningen

Burgemeester Veere: Trots

Burgemeester Rob van der Zwaag van Veere vindt het prachtig dat Veere na vorig jaar opnieuw in de prijzen is gevallen. ,,Dit bewijst dat samenwerking echt iets oplevert. We waren vorig jaar al trots op de prijs voor meest duurzame kustbestemming, maar we doen het nu nog beter. We presteren op alle fronten maximaal.” Dat Veere niet op zijn lauweren rust, maar zich volledig blijft inzetten voor een schoon, duurzaam en economisch rendabel grondgebied werd vorig jaar ook nog bewezen door het binnenhalen van een prijs voor Veere en Domburg als perfect schoongehouden stadjes. 

Ook nu zal zijn gemeente niet rustig achterover gaan hangen, bezweert de Veerse burgemeester. ,,We blijven ons inzetten voor verbeteringen. Zo hoop ik dat ook Zoutelande volgend jaar een Blauwe Vlag krijgt. Eigenaren van strand- en slaaphuisjes zijn bereid om samen een riolering aan te leggen naar hun onderkomens. Dat leidt weer tot kwaliteitsverbetering. Precies wat inwoners, toeristen én ondernemers in Veere willen.”

Wethouder Daniël Joppe van Schouwen-Duiveland: ,,We zijn trots dat we de ‘best of’-titel hebben kunnen prolongeren, en nu op het prestigieuze gebied ‘Best of Nature’. Het is een opsteker van een gerenommeerde organisatie voor het investeren in een robuuste Zuid-Westelijke Delta, en het bewijs dat investeren in kwaliteit van de omgeving loont en toeristen de inzet op duurzaamheid waarderen. Dus ook een opsteker voor de actiepunten uit de Agenda Toerisme, waarin we vooral inzetten op behoud van alle kwaliteiten die de regio rijk is, zowel op ecologisch, economisch, sociaal en maatschappelijk gebied. Dat was de reden van de jury om deze prijs toe te kennen. ‘The region manages to hit the button right on these four aspects.’ Dat vonden ze toch wel heel bijzonder, om zowel ondernemers als inwoners te laten profiteren van de voordelen die goed, duurzaam toerisme biedt.”

Flamingo's

Volledig scherm
Flamingo's strijken neer op Goeree-Overflakkee en trekken veel bekijks. © Hans van der Elst

Het aantal toeristen is de afgelopen jaren flink gestegen. Vooral Belgen en Duitsers hebben het gebied ontdekt. Velen komen er om te fietsen of te wandelen, maar ook voor diverse watersporten of een relaxte strandvakantie. In de omgeving zijn ook veel authentieke dorpen en jachthavens. ,,Deze prijs zal het toerisme ook een flinke boost geven’’, zegt een woordvoerder van de gemeente Goeree-Overflakkee.

  1. Belgische pedofiel vergrijpt zich aan stiefdochter in zwembad Terneuzen: ‘In België mag ik niet bij zwembaden komen’

    Belgische pedofiel vergrijpt zich aan stiefdoch­ter in zwembad Terneuzen: ‘In België mag ik niet bij zwembaden komen’

    BRUGGE - Een veroordeelde pedofiel heeft in de Brugse rechtbank opnieuw 3 jaar cel gekregen voor de herhaaldelijke aanranding van zijn 12-jarige stiefdochter in een zwembad in Terneuzen. Danny B. (48) kreeg in 2013 al eens 4,5 jaar cel voor gelijksoortige feiten, maar ging opnieuw over de schreef tijdens z’n penitentiair verlof. ,,We gingen in Nederland zwemmen, omdat ik in België niet in de buurt van zwembaden of scholen mocht komen”, zei hij tijdens z’n verhoor.