Gemiddeld besteden Zeeuwen 164 uur per jaar aan ‘letteren’.
Volledig scherm
Gemiddeld besteden Zeeuwen 164 uur per jaar aan ‘letteren’. © Thinkstock

Zeeuwen zijn echte boekenwurmen

VLISSINGEN - Zeeuwen lezen het meest van alle Nederlanders. Gemiddeld besteden zij daar 164 uur per jaar aan. Dat blijkt uit de Regionale Cultuurindex van de Boekmanstichting, het kenniscentrum voor kunst, cultuur en arbeid.

Per jaar trekken Zeeuwen gemiddeld 336 uur uit voor kunst en cultuur, zo heeft de stichting becijferd. Alleen in de provincies Noord-Holland (399 uur), Zuid-Holland (356 uur) en Utrecht (350 uur) is dat nog meer. Limburgers steken er de minste tijd in: 285 uur per jaar.

Theaterbezoek

De hoge positie van Zeeland is vooral te danken aan de vele tijd die aan de ‘letteren’ wordt besteed. Op andere onderdelen scoort de provincie niet opvallend hoog. Voor podiumkunsten (zoals theaterbezoek) trekken Zeeuwen gemiddeld 65 uur per jaar uit en voor film 87 uur. Voor beeldende kunst maken ze 15 uur per jaar vrij, het minst van alle provincies.

Als het gaat om het aanbod aan cultuur doet Zeeland het behoorlijk goed, maar dat is vooral te danken aan het forse aandeel op het gebied van erfgoed. Bij podiumkunsten, beeldende kunsten en film hebben alleen Flevoland en Drenthe minder te bieden.

Bibliotheek

Het onderdeel ‘letteren’ springt er positief uit. Dat komt vooral doordat Zeeland relatief gezien het hoogste aantal bibliotheekvoorzieningen heeft. Overigens zijn dat voor een belangrijk deel service- en afhaalpunten en geen volwaardige vestigingen. Maar ook als het gaat om het aantal leden, uitleningen en vrijwilligers zit Zeeland bij de landelijke top.

Financieel gezien gaat er jaarlijks 215 euro per inwoner in de Zeeuwse cultuursector om. Daarvan bestaat een derde uit eigen inkomsten en de rest uit subsidies, voornamelijk van gemeenten en provincie.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement