Volledig scherm
Bertie Steur © Expeditie Robinson

Zeeuwen willen de titel van Expeditie Robinson in de provincie houden

Voor het eerst sinds acht jaar mogen ook onbekende Nederlanders deelnemen aan de realitysoap Expeditie Robinson. Na de winst van boerin Bertie vorig jaar, hopen een heleboel Zeeuwen de titel dit seizoen in de provincie te kunnen houden. Wij zetten ze op een rijtje.

Expeditie Robinson is een realitysoap waarin zestien mensen proberen overleven op een onbewoond eiland. Ze moeten hun eigen hut bouwen, zelf vuur maken en zorgen dat ze elke dag wat te eten hebben. Tijdens het programma krijgen de deelnemers opdrachten (de zogenoemde 'proeven') die ze - eerst verdeeld in teams, later individueel - moeten uitvoeren. Elke aflevering wordt er iemand naar huis gestuurd door de deelnemers.

Wie dat als muziek in de oren klinkt, kan zich tot 20 maart aanmelden via de website van het programma. Tot die tijd kan er ook gestemd worden. Uit alle aanmeldingen worden honderd mensen geselecteerd voor de castingdag; de vijftig met de meeste stemmen en de vijftig met het meest originele filmpje. Op basis van de casting worden de vier niet-bekende-Nederlanders gekozen.

'De ultieme uitdaging'

Marion Leenpoel (54) uit Kamperland.

Waarom? ,,Als ik Expeditie Robinson zie dan stroomt de adrenaline al door mijn lijf. Het is voor mij echt de ultieme uitdaging. Vooral het fysieke deel lijkt me gaaf. Ik roep al jaren dat ik wil meedoen, dus nu het eindelijk weer kan, móest ik me wel opgeven."

Geschikt? ,,Ik ben sportief en heb veel doorzettingsvermogen. Ik heb een aantal marathons gelopen en ben toen iedere keer de man met de hamer tegengekomen. Maar ik kan de knop omzetten en toch doorgaan."

Video. ,,Het filmpje voor mijn aanmelding heb ik gemaakt op een plateau bij Neeltje Jans en op een meerpaal aan de Oosterschelde. Vanaf daar vertel ik wie ik ben en motiveer ik waarom ik mee wil doen. Geen gekkigheid, gewoon puur, als mezelf."

'Klaar voor de strijd'

Wesley van der Male (21) uit Vlissingen.

Waarom? ,,Het lijkt me een mooie ervaring om naar een onbewoond eiland te gaan en zien te overleven. Kan vies tegenvallen, maar ik wil het meemaken om erachter te komen wie ik ben en wat ik kan."

Geschikt? ,,Omdat ik een avonturier ben. Ik vertrok vorig jaar in mijn eentje naar Noorwegen voor een half jaar. Zelfstandig ben ik dus wel. Of ik ook zelf een vuurtje kan stoken en een vishengel kan maken, moet ik nog ontdekken.”

Video. ,,Ik ben op een afgekapte boom gaan staan en met een bijl en zogenaamd brandende ovenplaat in mijn handen vertel ik waarom ik wil meedoen. Daarna spring ik het ijskoude water in om te laten zien dat ik een bikkel ben; klaar voor een harde strijd.”

'Als een echte Robinson'

Gertie Bin(34) uit Zierikzee.

Waarom? ,,Het lijkt me onwijs gaaf! Ik wil van mezelf weleens zien of ik me kan redden. Dat ik op zo'n eiland kan overleven, zelf mijn eten bij elkaar raap, vuur maak en de proeven doorsta. Ik zou het als een echte Robinson willen doen, net zo stoer als Bertie."

Geschikt? ,,Omdat ik heel fanatiek ben. Als ik ergens voor ga, zet ik alles op alles. Ik ben van plan me voor te bereiden wanneer ik door de selectie kom. Dan ga ik oefenen op survivalhacks, extra veel sporten en een suikervrijdieet volgen."

Video. ,,Ik balanceer op de wip in onze achtertuin en vertel waarom ik wil meedoen. En ik maak de vergelijking met boerin Bertie. Ik ben natuurlijk een soort naamgenoot en we komen allebei van Schouwen-Duiveland, haha."

'Ik ben vastberaden'

Patrick Lambregts (49) uit Terneuzen.

Waarom? ,,Vanaf de eerste keer dat ik het programma zag, dacht ik: dit wil ik ook! Het lijkt me ontzettend leuk om alle uitdagingen aan te gaan en steeds de grens op te zoeken. Ik denk dat je jezelf pas echt leert kennen onder zulke extreme omstandigheden.”

Geschikt? ,,Ik ben standvastig. Als ik ergens voor ga, ga ik er voor honderd procent voor. Opgeven komt niet voor in mijn woordenboek. Ik mag dan wel oud zijn, mijn conditie is nog steeds op peil.”

Video. ,,Ik ben met een drone gefilmd terwijl ik op een paal sta bij de Zeedijk in Terneuzen. Dat geeft een leuk perspectief. De tekst is ingesproken door mijn zoontje van tien. Het is persoonlijk en geeft echt weer wie ik ben.”

Lijst met alle Zeeuwen

Deze vier, zijn lang niet de enige Zeeuwen die zich hebben opgegeven voor Expeditie Robinson. Hieronder vind je de volledige lijst met kandidaten uit Zeeland. Mis je iemand? Laat het ons weten via web@pzc.nl.

Zeeuws-Vlaanderen
Ruben van de Sande (22) uit Breskens
Patrick Lambregts (49) uit Terneuzen

Walcheren
Yasmin Ooteman (27) uit Middelburg
Lieke Suijk (29) uit Oostkapelle
Wesley van der Male (21) uit Vlissingen
Stefano Dijkstra uit Vlissingen 
Veronique van Lunteren (18) uit Vlissingen
Annemiek Rovers (25) uit Vlissingen
Dion van Drom (21) uit Vlissingen
Celine Thiele (20) uit Vlissingen
Niels van Bree (22) uit Vlissingen
Christiaan Luteijn (18) uit Vlissingen

Bevelanden
Marion Leenpoel (54) uit Kamperland
Amber de Jong (18) uit Kloetinge

Tholen
John Hasny (33) uit Strijendam
Ton van Os uit Tholen
Debbie Smits (27) uit Tholen

Schouwen-Duiveland
Melissa Merle (23) uit Zierikzee
Gertie Bin (34) uit Zierikzee