Op enkele vissers na is het bijna uitgestorven op de Kaai in Sluis.
Volledig scherm
Op enkele vissers na is het bijna uitgestorven op de Kaai in Sluis. © Camile Schelstraete

Zeeuwen blijven thuis: lege stranden en verlaten binnensteden

videoMIDDELBURG - Zeeuwen lijken gehoor te geven aan de oproep van de regering om, ondanks het mooie weer, geen drukke plekken op te zoeken. De Walcherse stranden lagen er zaterdag verlaten bij en in het anders zo bruisende Sluis liep ook ‘geen kip’. Bijna nergens waren toeristen te zien.

Zeeuwen hebben zich goed gehouden aan de maatregelen, vindt Jan Lonink, de voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland. Hij hoopt dat mensen in Zeeland zich zondag ook aan de regels blijven houden, want dan wordt het nóg mooier weer. 

Elders in het land was het op sommige plekken wél druk. Zo kwamen veel mensen in de regio Haaglanden naar de stranden, ondanks alle voorzorgsmaatregelen. Handhavers zorgden ervoor dat iedereen zich aan de regels hield. Ook in Zeeland waren voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo stonden er onder meer in Vlissingen dranghekken klaar om kustparkeerplaatsen en opritten naar de Boulevard af te sluiten. Dat bleek niet nodig.

Boswachter Paul Begijn heeft t nog nooit zo rustig gezien op de parkeerplaats aan de Adriaan van der Weijdeweg.
Volledig scherm
Boswachter Paul Begijn heeft t nog nooit zo rustig gezien op de parkeerplaats aan de Adriaan van der Weijdeweg. © Paul Begijn

In de Schouwse natuurgebieden was het overal rustig, zo meldde boswachter Paul Begijn op Twitter. Toeristen bleven weg, alleen ‘locals’ met hond of kinderwagen liepen een rondje in de gebieden.  Boven de Kop van Schouwen vloog de politie met drones om het gebied in de gaten te houden. Natuurmonumenten had daar vrijdag toestemming voor gegeven, zolang de drones hoger dan 50 meter blijven in verband met het broedseizoen. 

De Schouwen-Duivelandse burgemeester Rabelink stak ondernemers een hart onder de riem in een persoonlijke boodschap op Facebook. Ook riep hij alle Schouwen-Duivelanders daarin nog eens op om de maatregelen in acht te nemen. ,,Ik weet dat de weersvoorspellingen voor aankomend weekend prachtig zijn. Normaal een heerlijk moment om er op uit te trekken. Maar de situatie is niet normaal we zitten samen in een crisis. Dus zorg voor goed voor uzelf, houd rekening met anderen en houd alle maatregelen in acht.”

In Vlissingen voerde de politie zaterdag langs de kust testvluchten uit met een drone om te kijken of dit middel ingezet kan worden bij de controles rond de ingestelde noodverordening.

Lees verder onder de video:

In Goes was het beeld niet anders. Handhavers hadden het niet druk.  ,,We kunnen constateren dat inwoners zich goed houden aan de noodzakelijke maatregelen. Nu volhouden en hopen dat we het virus snel de baas worden‘’, twitterde burgemeester Margo Mulder.

In het anders zo bruisende centrum van Sluis zijn de straten verlaten. Ook daar geven mensen gehoor aan de oproep om vooral binnen te blijven. Ook op de A58 was het rustig. Er reed opvallend minder verkeer dan vorig weekend.  

Waar zaterdag wel veel mensen bij elkaar kwamen was de Mortiereboulevard in Middelburg. Het parkeerterrein stond vol met auto’s. Alle winkels hebben voorzorgsmaatregelen genomen om klanten veilig te kunnen laten winkelen. 

Dat toeristen wegblijven van de stranden was ook online te zien.  De Vlissingse Boulevard was vrijwel leeg,  bleek zaterdagmiddag uit live webcambeelden van Zeegat.nl. Ook de webcam van Renesse aan Zee liet een verlaten strand zien.

  1. Emma Heesters gaat met soloplaat eerst Nederland veroveren: ‘Dat buitenlandverhaal pakken we later op’
    PREMIUM

    Emma Heesters gaat met soloplaat eerst Nederland veroveren: ‘Dat buitenland­ver­haal pakken we later op’

    Emma Heesters heeft een omgekeerde start van haar carrière. Eerst brak de 24-jarige zangeres uit ’s-Gravenpolder door op YouTube waar ze covers zingt met miljoenen volgers en een fanschare over de hele wereld tot gevolg. Ze heeft een platendeal in Amerika in haar zak. Vandaag lanceert ze daarentegen pas haar eerste solosingle – ook nog eens in het Nederlands – ‘Waar ga je heen’. ,,Eerst maar eens met mijn eigen muziek in Nederland voet aan de grond krijgen.”