Volledig scherm
De ‘cokeboot’ op het strand van Cadzand. Foto: Peter Nicolai

Zeeuwen 5 jaar cel in voor sportvisboot vol cocaïne

ROTTERDAM - Drie Zeeuwen zijn voor hun betrokkenheid bij de smokkel van 1.075 kilo cocaïne met sportvisboot de Zeeland veroordeeld tot vijf jaar celstraf.

De 25-jarige schipper uit de gemeente Goes werd veroordeeld tot vijf jaar. Tegen hem werd acht jaar geëist. Ook een 43-jarige Vlissinger en 31-jarige Middelburger kregen vijf jaar (eis was zes jaar). 

Een vierde opvarende, een 52-jarige man uit Steenbergen, moet van de Rotterdamse rechtbank 6,5 jaar zitten. Tegen hem had de officier van justitie tien jaar geëist, mede omdat hem ook verboden vuurwapenbezit en bezit van drugs ten laste was gelegd.

Volledig scherm
Douanepersoneel onderzoekt het aangespoelde sportvisbootje. © Peter Nicolai

De advocaten van de vier verdachten hadden om vrijspraak gevraagd. Volgens de advocaten kon justitie niet bewijzen wie precies wat heeft gedaan of geweten.

Zware storm

Volgens justitie werd de cocaïne eind december 2015 voor de Surinaamse kust aan boord van de sleepboot Marian V gebracht. Op 14 januari vorig jaar was sportvisboot de Zeeland, ondanks waarschuwing voor zware storm, om 6 uur 's ochtends vertrokken uit de haven van Neeltje Jans. 

's Avonds voeren de twee schepen voor de kust van Knokke naar elkaar en werd, hoewel het toen al spookte op zee, de cocaïne overgeladen op de Zeeland. De pakketten werden verstopt in een ruimte onder de vloer. 

Het bootje werd onbestuurbaar toen een spanband in de schroef verstrikt raakte. Het viertal had geen andere keus dan de KNRM te hulp te roepen. De vier werden van boord gehaald en in Knokke aan land gezet. Het achtergelaten bootje spoelde bij Cadzand-Bad. Daar ontdekten politie en douane de cocaïne.

Kapitein, kok en stuurman

Tijdens de politieverhoren hebben de mannen altijd ontkend iets van de drugs geweten te hebben. Tijdens de rechtszaak beriepen ze zich op hun zwijgrecht.

Een zakenman uit Halsteren. die volgens justitie de smokkel had georganiseerd, werd veroordeeld tot 6,5 jaar cel. Tegen hem was acht jaar geëist. De kapitein en de stuurman van de Marian V. moeten vijf jaar de gevangenis in (eis was zes jaar). De kok is vrijgesproken (eis was 5,5 jaar).