Volledig scherm
Zorgboulevard Zeelandcare verlicht © Multranet

Zeelandcare op de schop

GOES - Opnieuw staan veranderingen in de Zeeuwse gezondheidszorg op stapel. Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis en Zeelandcare praten met elkaar over hoe ze verder willen. Er liggen twee opties op tafel: of Zeelandcare gaat op in het ADRZ of het wordt zelfstandig.

Zeelandcare, ontstaan in 2012, is een particulier samenwerkingsverband tussen ondernemer Henk van Koeveringe (51 procent aandeelhouder) en het ADRZ (49 procent aandeelhouder). Onder Zeelandcare vallen onder meer Medisch Wellness Centrum Zeeland in Goes, Zorgboulevaart in Vlissingen en de Victoriakliniek in Zierikzee.

De samenwerking is niet efficiënt en zo complex dat het patiënten nauwelijks uit te leggen is, zegt directeur Claudia Brandenburg van het ADRZ. "Terwijl ik als aandeelhouder wel verantwoordelijkheid draag en erop wordt aangesproken. Ik ga erover, maar ik ga er eigenlijk ook niet over."

Een aantal zaken loopt spaak, aldus het ADRZ. Het ziekenhuis moet zijn uiterste best doen om de acute en planbare zorg in Zeeland op de been te houden. Financieel, maar ook voor de invulling van de diensten van specialisten. De huidige samenwerking tussen Zeelandcare en ADRZ staat dat in de weg. Ook noemt Brandenburg de samenwerking 'administratief een draak' en is het de patiënt nauwelijks nog uit te leggen waar hij voor wat moet zijn. Brandenburg : "Mensen komen hier in het ziekenhuis op de poli, worden door bijvoorbeeld de orthopeed doorgestuurd naar de Victoriakliniek in Zierikzee en zitten dan in de organisatie Zeelandcare. Maar als er een complicatie is, krijgen we de patiënt weer terug in het ziekenhuis in Goes. Ik kan niet uitleggen waarom dat zo gaat en ik vind het ook niet meer passen bij deze tijd." Ze onderstreept dat de Victoriakliniek van Zeelandcare in Zierikzee (waar het ADRZ ruimten huurt) blijft. "Ook willen we de naam Zeelandcare behouden." Welke maatregelen er precies zullen worden genomen is nog niet duidelijk. Heeft het te maken met de op stapel staande overname van het ADRZ door Erasmus? "Nee", antwoordt Brandenburg. "Speelt het een rol? Ja, natuurlijk", voegt ze toe. "Want we doen ook een financieel onderzoek. Dit is mijn wens; dat was het al voordat wij met Rotterdam spraken."

Ze begrijpt overigens goed waarom de samenwerking destijds is ontstaan. "Het was in die tijd een goed idee. Maar deze manier van samenwerken is niet efficiënt meer. En ik wil niet dat het een negatieve invloed heeft op de rest van het ADRZ."

Directeur Charles Versluijs van Zeelandcare wil alleen kwijt dat met het ADRZ wordt gesproken en dat 'er nog niets duidelijk is'. In december valt naar verwachting het definitieve besluit.