Volledig scherm
Recente actie van SP tegen ontgassing op de Waal. © Erik van 't Hullenaar

Zeeland wordt vrijplaats voor ontgassen schepen

VLISSINGEN - Zeeland wordt voorlopig een vrijplaats voor varend ontgassen. Terwijl het op de meeste hoofdvaarwegen aan banden wordt gelegd, kunnen binnenvaartschepen in Zeeland de restdampen uit hun tanks al varend blijven lozen.

Dat blijkt uit de brief die minister Cora van Nieuwenhuizen deze week aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Sinds april mag er niet meer varend worden ontgast in dichtbevolkte gebieden en bij sluizen en bruggen. Dat is een eerste stap naar een totaalverbod dat in 2024 van kracht moet zijn.

De vraag was wanneer een gebied als dichtbevolkt geldt. Van Nieuwenhuizen hanteert vooralsnog als regel dat er meer dan 200 inwoners per hectare binnen 500 meter van de vaarweg wonen.

In de praktijk blijkt het om vrijwel alle vaarwegen te gaan. Daar geldt dus voortaan een ontgassingsverbod. De hoofdvaarwegen in Zeeland behoren - op een enkele locatie na - tot de uitzonderingen, samen met het Hollands Diep, het Volkerak en de Rijn-Schelde-verbinding, het Markermeer, het IJsselmeer, de Waddenzee en de Nieuwe Merwede vanaf Werkendam.

In Zeeland vallen alleen het deel van het Schelde-Rijnkanaal tussen Tholen en Oud-Vossemeer en enkele delen van het Kanaal door Zuid-Beveland en het Kanaal Gent-Terneuzen onder het verbod.

Eerste controles

In oktober zijn de eerste controles op de naleving van het ontgassingsverbod. Uiteindelijk wil de minister het ontgassen helemaal stoppen. Daarvoor moeten eerst voldoende installaties komen die de dampvormige restlading van tankschepen kunnen verwerken.

Zeeland kent sinds in 2017 een ontgassingsverbod, maar volgens de minister hebben provincies geen bevoegdheid om een dergelijk verbod in te stellen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Plan voor Zeeuws themapark dat meer dan duizend banen oplevert
    PREMIUM

    Plan voor Zeeuws themapark dat meer dan duizend banen oplevert

    VLISSINGEN - De kavel waar de marinierskazerne in Vlissingen had moeten verrijzen, is een uitgelezen plek voor een Zeeuws themapark. Algemeen directeur Leon Overdulve van offshorebedrijf OOS International uit Serooskerke heeft een plan klaarliggen voor een attractiepark dat het Chinese bedrijf Fantawild voor viervijfde wil financieren. Het themapark levert 1000 tot 1500 directe banen op en moet per jaar twee miljoen bezoekers trekken om zich te kunnen bedruipen.